Het laatste nieuws over het overstromingsgebied Vlassenbroek

Vlassenbroek Zuid, ©Aertssen

De afgelopen maanden is er hard gewerkt in het overstromingsgebied Vlassenbroek. We geven je graag een overzicht van alle realisaties, maar ook van al het werk dat nog op de plank ligt om deze polder definitief om te vormen tot een overstromingsgebied.

Wat is er gebeurd?

Afgezien van het gedeelte ter hoogte van de werftoegang zijn de ringdijk en jaagpaden volledig afgewerkt. Ook de in- en uitwateringssluizen van het noordelijke deel zijn klaar voor dienst. In het zuidelijke deel zijn de uitwateringssluis en de sluis in de ringdijk af. Die laatste wordt binnenkort ook in dienst genomen.

Dankzij de ringdijk is de omgeving goed beschermd tegen wateroverlast. Ook het uitgebreide pompstation en de langsgracht dragen hun steentje bij aan de waterveiligheid. In 2024 en 2025 doen we trouwens nog extra studiewerk om de afwatering in de omgeving verder te verbeteren, rekening houdend met klimaatwijzigingen.

Wat staat er op de planning?

In een volgende fase vormen we de bestaande Scheldedijk om tot een overloopdijk. Die bestaat uit verschillende delen. Zo werken we momenteel aan het deel tussen de aansluiting van de compartimenteringsdijk op de Scheldedijk en de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel. We plannen deze werken tegen de winter af te ronden.

Volgend jaar beginnen we dan aan 2 andere delen van de overloopdijk. Enerzijds het gedeelte tussen de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel en de ringdijk aan de kant van Vlassenbroek-dorp, anderzijds het gedeelte tussen de compartimenteringsdijk en de zuidelijke uitwateringssluis.

Aanvankelijk zal deze overloopdijk nog niet overstroombaar zijn, aangezien we een deel van de Scheldedijk tijdelijk op niet-overstroombaar niveau houden. Pas op het einde van de werken graven we ook dit laatste deel af tot op overstroombaar niveau. Dat zal gebeuren tegen eind 2025.

 

Hoe zit het met de natuur?

Nu de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel klaar zijn, zal hier elke dag een kleine hoeveelheid water het gebied in- en uitstromen op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat er prachtige getijdennatuur. Verder leggen we in het noordelijke deel ook een geulenstelsel aan. Dat is nu voor de helft gerealiseerd. De afwerking is voor dit en volgend jaar.

Een compartimenteringsdijk scheidt het noordelijke en het zuidelijke deel. Daardoor kan er in het zuiden een ander soort natuur tot ontwikkeling komen: waardevol wetland, met moerasbossen, waterpartijen en riet. Op dit moment wordt in het zuidelijke deel de zone met de voormalige zandstock heringericht. Deze werken willen we dit jaar nog afronden.

 

Wat met recreatie?

Zoals gezegd zijn de jaagpaden op de ringdijk klaar om wandelaars en fietsers te verwelkomen. Later wordt de betonweg ook heraangelegd en wordt er nog een pad voorzien in het noordelijke deel. De jaagpaden op de overloopdijk leggen we aan zodra we ze op overstroombaar niveau gebracht hebben.

In Vlassenbroek is de stad Dendermonde volop bezig met de aanleg van een parking. Over enkele jaren komt er ook eentje in Baasrode. Tot slot zijn de visvijvers al een tijdje verhuisd. Zij zijn ‘the place to be’ voor het betere hengelwerk.

 

Life SPARC

Met het Sigmaplan wapenen we de Scheldevallei beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals de zeespiegelstijging en periodes van hevige neerslag. In Europa wordt het Sigmaplan als een voorbeeldproject beschouwd. Daarom kunnen een aantal Sigmagebieden, waaronder Vlassenbroek, rekenen op bijkomende financiering van Europa via het project LIFE Sparc .

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact