Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

De Vlaamse Waterweg nv is deze week gestart met de bouw van de overloopdijk in het gecontroleerde overstromingsgebied (GOG) Wal-Zwijn. Tijdens de werkzaamheden wordt de bestaande Scheldedijk tussen het veer naar Baasrode en het veer naar Mariekerke (Sint-Amands) volledig afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien langs de, meer landinwaarts gelegen, ringdijk. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams

Tijdens de werken aan de overloopdijk blijft de ringdijk van het overstromingsgebied permanent toegankelijk. Ook de veren van Baasrode en Mariekerke blijven bereikbaar voor het publiek. Tot de zomer van 2024 wordt er nog gewerkt aan de in- en uitwateringssluis van het overstromingsgebied. Tot het einde van deze werken, is er een omleidingsroute door het Zwijn voorzien om het veer van Mariekerke (Sint-Amands) te bereiken.

Om de nieuwe overloopdijk te kunnen bouwen moeten er enkele bomen gerooid worden, aangezien de nieuwe dijk breder zal zijn dan de bestaande, steile dijk. Wanneer het gebied in werking treedt zal er dagelijks Scheldewater in en uit het gebied stromen, op het ritme van eb en vloed. Daardoor zal er zeer waardevolle getijdenatuur ontstaan. Na voltooiing van de werken krijgt de overloopdijk een volledig nieuw geasfalteerd jaagpad, zodat fietsers en voetgangers er weer veilig gebruik van kunnen maken. Het einde van de werken is voorzien in 2026.

Sigmaplan

Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. En tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven. Dat is het doel van het Sigmaplan, dat uitgevoerd wordt door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos. Zo beschermen we heel Vlaanderen tegen overstromingen vanuit die getijdenrivieren bij stormtij. Bij stormtij valt springtij in het Zeescheldebekken samen met een (noord)westerstorm op de Noordzee.

De omgeving van Hamme is van oudsher erg gevoelig voor overstromingen. Daar brengen we verandering in, door de Schelde meer ruimte te geven om te (over)stromen in Wal-Zwijn. Het gecontroleerde overstromingsgebied Wal-Zwijn en het eerder aangelegde ontpolderingsgebied Groot Schoor zullen bij stormtij overtollig water opvangen. Om de achterliggende dorpskernen, akkers en graslanden droog te houden, bouwden we tijdens een vorige uitvoeringsfase een ringdijk aan de westelijke rand van het GOG Wal-Zwijn. Die houdt het water tegen dat bij stormtij het overstromingsgebied inloopt.

Momenteel leggen we de laatste hand aan de bouw van de in- en uitwateringssluizen van het gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij (GOG-GGG). Bij een GOG-GGG stroomt er via de inwateringssluizen twee keer per dag, op het ritme van eb en vloed, een kleine hoeveelheid Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaat er een landschap van waardevolle slikken en schorren. Die vormen een bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

De werken in Wal-Zwijn worden meegefinancierd door het Europese project LIFE Sparc. Hiermee slaan het Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg nv, Regionaal Landschap Schelde-Durme en het Waterbouwkundig Laboratorium de handen in elkaar om de Scheldevallei beter voor te bereiden op de klimaatverandering. In het kader van het Sparc-project investeren we in de aanleg van natte getijdennatuur in 8 deelgebieden van het Sigmaplan, waar de Schelde net wel mag overstromen.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact