Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

In de loop van de maand april worden enkele knijtenvallen geplaatst aan het ontpolderde gebied Klein Broek in Temse. Klein Broek is een gebied van 54 hectare dat sinds eind 2023 opnieuw in rechtstreeks contact staat met de Durme en bij vloed deels onder water komt te staan. In het kader van de monitoring van knijten op een aantal locaties in het Zeescheldebekken, zal De Vlaamse Waterweg nv ook in het Klein Broek enkele knijtenvallen plaatsen om de situatie lokaal te kunnen monitoren. De vallen aan Klein Broek worden ingezet als selectieve monitoringsvallen. Die stellen ons in staat om de eventuele aanwezigheid van knijten in kaart te brengen. Het knijtenvallenproject is een samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, de Universiteit Antwerpen, het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Klein Broek, ©Vilda

Door de plaatsing van knijtenvallen in het Klein Broek kan de eventuele aanwezigheid van knijten worden gedetecteerd en kan de relatieve grootte van de populatie worden ingeschat. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval. Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze. Door de gevangen knijten te tellen, krijgen we een duidelijker beeld van de relatieve grootte van de knijtenpopulatie.

De laatste zomers zijn er meer meldingen van knijten. Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 millimeter groot. Ze komen van oudsher voor langs onze getijderivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest. Door de sterke verbetering van de waterkwaliteit de laatste decennia worden knijten in toenemende mate waargenomen in het natuurlijk ecosysteem van de Schelde en andere waterwegen. Daarnaast heeft ook de klimaatverandering een belangrijke invloed. Deze factoren kunnen leiden tot een toename van knijten op een aantal locaties tijdens warme, droge zomerdagen. Dat geldt trouwens ook voor gewone steekmuggen en andere insectensoorten.

Het monitoren van de knijten aan de hand van selectieve knijtenvallen is belangrijk. Op basis van meldingen van burgers en passanten merken we namelijk dat knijten al eens verward worden met steekmuggen en andere insectensoorten. De monitoring via selectieve knijtenvallen moet uitsluitsel geven of er op een bepaalde locatie effectief knijtenpopulaties kunnen worden waargenomen en, zo ja, welke de omvang hiervan is. 

Ook op andere locaties worden de volgende weken, net als vorig jaar, opnieuw knijtenvallen geplaatst. De resultaten worden gemonitord door De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met het INBO en de Universiteit Antwerpen. Bij grotere aantallen knijten – wanneer bijvoorbeeld door gunstige weersomstandigheden en door een gebrek aan predatoren overpopulaties ontstaan - helpen knijtenvallen mogelijk onvoldoende om de overpopulatie in te perken. Daarom worden tijdens de inrichting van de ontpolderings- en overstromingsgebieden specifieke maatregelen genomen om het ontstaan van tijdelijke overpopulaties van knijten zoveel mogelijk tegen te gaan. Knijten behoren echter tot het natuurlijk ecosysteem van getijdenrivieren en zullen daar ook altijd deel van blijven uitmaken, volgens het INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) en de Universiteit Antwerpen. 

Image

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact