Bevolking maakt kennis met inrichtingsplannen Dijlevallei

Op maandag 9 maart 2015 hebben de omwonenden van de Dijlevallei tussen Werchter en Mechelen tijdens een infomoment in gemeenschapscentrum Den Breughel in Haacht kennisgemaakt met de inrichtingsplannen voor hun leefomgeving. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan maakt de inrichting van het Sigmaproject Bovendijle mogelijk en behoudt de open ruimte voor landbouw, water, natuur en bos. Nog tot en met 3 april kan de bevolking het ruimtelijk uitvoeringsplan inkijken en er opmerkingen op geven.

Tijdens het infomoment in Haacht werden twee plannen voorgesteld: het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ en het project Bovendijle, een onderdeel van het Sigmaplan. Met het Sigmaplan willen Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de omgeving van de Schelde en haar zijrivieren beter beschermen tegen overstromingen en tegelijk meer kansen geven aan de natuur. Ook de Dijlevallei tussen Werchter en Mechelen is gevoelig voor overstromingen. Het Sigmaproject Bovendijle bevat gerichte maatregelen om dat probleem op te lossen.

Betere bescherming en zeldzame natuur

Het Sigmaproject Bovendijle beslaat bijna 200 hectare, verspreid over drie deelgebieden in Bonheiden en Haacht. Maarten Jans van W&Z: “In Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk richten we gecontroleerde overstromingsgebieden of GOG’s in. Die kunnen veilig onder water lopen bij extreem hoge waterstanden, zodat bebouwde gebieden niet worden bedreigd door wateroverlast. Een stevige ringdijk rond het GOG houdt het water binnen het gebied. Zodra de rivier weer laag genoeg staat, stroomt het water terug via uitwateringssluizen.” Het GOG Hollaken-Hoogdonk zal gemiddeld slechts eens om de vijf jaar onderlopen, het GOG Rijmenam zelfs maar om de tien jaar. Dat gebeurt vooral in de winter, wanneer er veel neerslag valt en de meeste stormen woeden. Bij normale waterstanden kunnen de landbouwers een deel van de gronden in de overstromingsgebieden gebruiken als grasland.

Pikhaken, het derde deelgebied van het Sigmaproject Bovendijle, wordt volledig ingericht op maat van de natuur. Het beemdenlandschap, dat vroeger zo typisch was voor de streek, krijgt er eerherstel. “We vormen het gebied om tot 30 hectare wetland”, zegt Koen Deheegher van het ANB. “Dat is waterrijke natuur, een ideaal leefgebied voor allerlei planten en dieren. Je vindt er drassige, bloemrijke graslanden, maar ook poelen en open water. Hopelijk kunnen we hier binnenkort de kamsalamander en kwartelkoning weer verwelkomen.”

Waardevolle landschappen

Het Sigmaproject Bovendijle valt binnen het projectgebied van het GRUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’. Dat GRUP past dan weer in de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), waarmee de Vlaamse overheid de Dijlevallei veerkrachtiger wil maken en er zowel de natuur, het rivierwater als de landbouw voldoende ruimte wil geven. Het GRUP legt de bestemmingen vast voor de gronden in de Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden.

De brede riviervallei herbergt heel wat waardevolle landschappen. Sommige ervan maken zelfs deel uit van het Natura 2000-netwerk, het Europese netwerk van natuurgebieden. De planten en dieren die er voorkomen, verdienen meer bescherming, en dus moet hun leefgebied beter worden beheerd of zelfs uitgebreid. In de vallei bevinden zich ook relicten van traditionele landschappen met een grote cultuurhistorische waarde, bijvoorbeeld de Putten van Fonteyn in Tremelo.

Openbaar onderzoek nog tot en met 3 april

Vaak kunnen omwonenden de lokale situatie als geen ander inschatten. Die kennis wil de Vlaamse overheid benutten. Tijdens het openbaar onderzoek krijgen alle eigenaars, omwonenden en geïnteresseerden de kans om zich grondig te informeren en hun stem te laten horen. Nog tot en met 3 april kunnen zij de plannen raadplegen in de gemeentehuizen van Bonheiden, Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo, of op www.ruimtevlaanderen.be. Vervolgens kunnen ze hun opmerkingen of bezwaren op de plannen formuleren. Die worden daarna zorgvuldig in overweging genomen, en mogelijk worden de plannen er nog op afgestemd. Pas daarna wordt het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vastgesteld en kunnen stedenbouwkundige vergunningen voor de werken worden aangevraagd worden.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact