Sinds 2015 kan Zichem opnieuw pronken met de Maagdentoren. Nadat de toren in 2006 instortte, duurde het bijna tien jaar vooraleer de renovatiewerken eindelijk rond waren. Het resultaat loont de moeite. Vanuit de vernieuwde toren heb je een prachtig uitzicht op Zichem en de kronkelende Demer.

Dit beeld behoort tot het verleden: de Maagdentoren in de steigers.

De imposante Maagdentoren, net ten oosten van de stad Zichem, is een van de vele juweeltjes die de Demervallei rijk is. De middeleeuwse donjon in de Demerbroeken was de voorbije jaren echter een zorgenkind. Na een instorting in 2006 stond de toren vaker wel dan niet in de steigers. De toren bleek er na een eerste stabilisatie in 2007 erger aan toe dan eerst gedacht …

In 2010 trok de Vlaamse regering een budget van 3,7 miljoen euro uit voor de renovatie van de toren. De werkzaamheden werden uiteindelijk in het voorjaar van 2015 afgerond. Het resultaat is een prachtig gerenoveerd monument, dat als uitkijkpunt fungeert over de weidse Demervallei.

"De vernieuwde toren wordt door heel wat toeristen gesmaakt"
Leo Lemmens, vzw Red de Maagdentoren

  

Culturele acties

Pleitbezorger voor de renovatie van de toren was sinds 1995 de Zichemse vzw ‘Red De Maagdentoren’. Voorzitter Leo Lemmens toont zich uiterst tevreden over het resultaat van de renovatiewerken. “De vernieuwde toren wordt niet alleen door ons, maar ook door heel wat toeristen gesmaakt. Als vzw was hiermee ons eigenlijke doel bereikt – daarom veranderden we onze naam naar vzw ‘De Maagdentoren’. Via allerlei culturele evenementen hopen we met deze ‘nieuwe’ vzw bij te kunnen dragen aan het voortbestaan van dit prachtige monument.”

Hoogtewerk op de steigers