Het paviljoen De Notelaer, langs de boorden van de Schelde in Bornem, kreeg een nieuw kleedje. De historische parel stond maandenlang in de steigers, maar de werken zijn nu klaar. “We zijn blij dat de stellingen eindelijk weg zijn. De bezoekers mogen opnieuw toestromen”, zegt Mia Bonneux, coördinator van vzw De Notelaer.

Het gekende paviljoen, dat zich in het stiltegebied van Hingene (Bornem) bevindt, stond sinds het voorjaar van 2015 goed een jaar in de steigers. Vanwege insijpelend vocht besloot erfgoedbeheerder Herita een grondige renovatie te laten uitvoeren. “Het dak lekte en er waren onzichtbare lekken op de tweede verdieping van het pand. Daardoor brokkelde het plafond af”, vertelt Mia Bonneux. “Ook moest de koepel aangepakt worden, want het beton was rot. Die is nu volledig hersteld.”

"De renovatiewerken waren broodnodig: het dak lekte, het plafond brokkelde af en er trad betonrot op"
Mia Bonneux, Herita

Stille waters

Onthaalcentrum De Notelaer Tijdens de werken bleef het gebouw open en was het gratis te bezoeken, maar de gebruikelijke drukte bleef uit. In 2014 brachten 6000 mensen het paviljoen een bezoekje. Het pand was jarenlang een buitenverblijf van de hertogelijke familie d’Ursel, maar werd vooral bekend na de opnames van de populaire tv-reeks Stille Waters. Binnenkort krijgt ook het authentieke interieur van De Notelaer een opknapbeurt.