Dagelijks gebruiken tientallen mensen in en rond Hamme een veer om de Schelde vlot over te steken. En dat doen ze al eeuwenlang.
![]() |
Wie de Schelde over wil vanuit Hamme kan kiezen uit wel vier veerdiensten: naar Baasrode, Mariekerke, Weert en Tielrode. Vandaag worden de veren volop gebruikt. Niet alleen door toeristen die te voet of op de fiets de streek komen verkennen, maar ook door pendelaars en scholieren. Ook vroeger al waren de overzetdiensten de beste manier om vlot de andere oever te bereiken. |
Vissersdorp
Zo maakten inwoners van Hamme gretig gebruik van de veerdienst naar vissersdorp Sint-Amands om er hun vis te kopen. Net zoals in het nabijgelegen Mariekerke werd in Sint-Amands gretig op paling gevist. Vandaag de dag draagt enkel nog Mariekerke de titel van 'vissersdorp'. Het plaatsje is hét centrum van de Vlaamse palinghandel. Aan het einde van de maand juni kun je er jaarlijks terecht voor de felgesmaakte Vis- en Folkloredagen.
Eeuwenlang was de veerdienst tussen Hamme en Sint-Amands zeer onregelmatig, omdat de veerman bij laag water niet kon aanleggen. In 1955 kwam er een nieuwe aanlegsteiger, die het niveauverschil overbrugde. Sinds 2015 is de veerdienst afgesteld op de drukte van het seizoen. Tijdens het toeristisch seizoen (op zon- en feestdagen van 1 april tot 30 september en elke dag van 1 juli tot 31 augustus) varen er twee veerboten: één tussen tussen Sint-Amands en Moerzeke en één tussen Mariekerke en Moerzeke. De rest van het jaar vaart slechts één veerboot vanuit Moerzeke afwisselend naar Sint-Amands en Mariekerke (het zogenaamde driehoeksveer).
Vee op het veer
Ook de andere veren rond Hamme kennen een rijke traditie. Het veer naar Mariekerke werd al in 1287 gebruikt door monniken die er lastdieren, vee en bouwmaterialen mee naar de abdij van Hemiksem brachten. En ook het veer naar Baasrode is meer dan zeven eeuwen oud. In een document uit 1297 wordt er melding gemaakt van een veerdienst tussen Kastel en Baasrode die gebruikt werd door boeren die op weg waren naar Dendermonde.
Het veer naar Mariekerke werd al in 1287 gebruikt door monniken