Deze zomer is het feest aan de Demer! De Demertrefplaatsen in Werchter, Langdorp, Betekom, Zichem en Diest vormen het decor voor kano- en kajakafvaarten, gloednieuwe wandeltrajecten, een knuffelboerderij, een demonstratie schapen drijven en zelfs een middeleeuws festijn.

In Werchter slingert een wandelpad op 4 meter hoogte tussen de bomen, in Zichem kan je picknicken in een authentiek platbodemschip, de Demerbrug in Betekom werd versierd met een tolhuisje uit cortenstaal, Langdorp kreeg een sierlijke picknicktafel en in Diest kan je plaatsnemen in twee manshoge kanonnen.

De vijf unieke ontmoetingsplaatsen aan de oever van de Demer zagen dit jaar het licht op initiatief van het Regionaal Landschap Noord-Hageland en Toerisme Vlaams-Brabant. Om bezoekers naar de prachtige Demervallei te lokken, zetten Toerisme Vlaams-Brabant en de betrokken gemeenten elke trefplaats in de kijker met een zomers event. Stef Stegen van Toerisme Vlaams-Brabant: “We bieden telkens een programma aan dat naadloos aansluit bij een plaatselijk evenement. Bovendien kan het publiek kennismaken met de nieuwe landschapswandeling die Toerisme Vlaams-Brabant voor elke site heeft ontwikkeld.”

Middeleeuws feest

Werchter beet op 6 mei de spits af. “Bezoekers konden toen voor het eerst het hoogtepad uitproberen en het nieuwe Landschapspark Werchter ontdekken”, vertelt Stef Stegen. Een goeie maand later vond aan de 36 meter lange picknicktafel in Langdorp een volksfeest plaats. “In primeur werden toen ook de opvouwbare kano’s van ONAK voorgesteld, een Vlaamse uitvinding. Tot uit Nederland kwamen liefhebbers om met dit concept kennis te maken.”

De komende maanden volgen er nog events in Betekom, Zichem en Diest. “Zondag 12 augustus bieden we jong en oud de kans om het park van Kasteel Ter Rivieren in Betekom te bezoeken en te beleven. Op zondag 9 september gaan de Torenfeesten door aan de Maagdentoren in Zichem. De site rond de toren wordt dan omgetoverd tot een groot feestdorp in middeleeuwse stijl. En op zaterdag 15 september slaat een re-enactmentgroep een kamp op tussen de kanonnen op het Boerenkrijgplein in Diest.”

Landschap ervaren

In het kader van het Sigmaplan zal het Demerlandschap de komende jaren ingrijpend veranderen. Verschillende maatregelen moeten de omgeving beschermen tegen overstromingen en een einde maken aan de typische droogte in de zomer. Het Sigmaplan streeft naar meer waterveiligheid, natuurlijkheid én beleving. De betrokken partners benutten dan ook elke kans om projecten te realiseren die bezoekers welkom heten en uitnodigen om het landschap te ervaren. Zo liet het Agentschap voor Natuur en Bos een bivakplaats bouwen in Meetshovenbos bij Aarschot en legde De Vlaamse Waterweg nv kano- en kajakhellingen aan in Zichem en Langdorp.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/demerkracht/demerdagen

Je vindt de komende events in onze kalender.