Via de Beemdenbrug kunnen zachte weggebruikers de Demer oversteken net buiten Langdorp. Om zwaar verkeer op de brug te vermijden, staan er beugels die ook hinderlijk zijn voor rolstoelgebruikers en grotere buggy’s en fietsen. De Vlaamse Waterweg nv, beheerder van de brug, verwijderde één van de beugels, zodat de brug opnieuw toegankelijk is voor een breder publiek.

De Beemdenbrug is een belangrijke verbinding om de natuur van de Demervallei te verkennen. Ze ligt aan de start van het knooppuntennetwerk, fietsknooppunt 02 ligt aan de rechteroever van de brug, de verbinding naar knooppunt 03 richting Rillaar gaat over de brug. Langs de brug vind je ook een kanohelling en een picknicktafel geïnspireerd door de Demermeanders. Die meanders werden in het verleden afgesloten van de Demer en worden nu opnieuw aangesloten op de rivier in het kader van het Sigmaplan.

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder bij De Vlaamse Waterweg nv: “Met het Sigmaproject in de Demervallei willen we niet alleen bescherming bieden tegen wateroverlast. We ondernemen ook actie om verdroging tegen te gaan en de riviernatuur te versterken. Natuurbeleving mag daarbij niet ontbreken. Fietsers en wandelaars krijgen een gevarieerder landschap te zien, en kano- en kajakken op de Demer wordt veel afwisselender door de meanders. We vinden het belangrijk dat iedereen kan komen genieten van de prachtige Demervallei.”

Beemdenbrug Langdorp

Gemotoriseerd vervoer tegenhouden

De Beemdenbrug is een wandel- en fietsbrug. Het is dus niet de bedoeling dat ruiters of gemotoriseerd vervoer er gebruik van maken. Om dat te ontmoedigen staan er drie houten beugels opgesteld, maar die belemmeren ook de doorgang voor rolstoelgebruikers en mensen met grote buggy’s of bakfietsen. Door één van de drie beugels te verwijderen, zullen zij ongehinderd gebruik kunnen maken van de brug.

Meer info over het Sigmaproject Demervallei vind je hier