Polderpret met Xavier De Ree

Op donderdagmiddag 7 maart trokken 120 leerlingen van de lagere scholen uit Groot-Kruibeke richting CNR-loods in Rupelmonde. Van daar stapten ze naar de boomplantactie die W&Z en het ANB in samenwerking met de gemeente Kruibeke organiseren. Vrijdag 8 maart werken nog eens 230 scholieren aan een groter leefgebied voor poldermascotte Xavier De Ree. Schepen van Onderwijs Tina Van Havere staat erg positief tegenover het initiatief: “Geweldig dat onze kinderen nu al hun steentje bijdragen om onze polders nog bosrijker te maken.”

700 boompjes vinden dit jaar een nieuwe thuis in de polder. En dat is nodig. “Door de jaren heen, maakten heel wat bomen in het gebied plaats voor de aanleg van de ringdijk en het weidevogelgebied. Elke boom die verdween, wordt vervangen door minstens één nieuw exemplaar aan de rand van het gebied. Zo breiden we de zeer waardevolle bossen verder uit”, verklaart Laurent Vanden Abeele, projectleider bij het ANB.

"Geen betere helpers dan de plaatselijke lagere schoolkinderen. Stefaan Nollet, projectingenieur bij W&Z: “Ondertussen organiseren we deze boomplantactie voor de zesde keer. Elk jaar opnieuw kijken we er naar uit om samen met de kinderen de bomen te planten. Zo leren ze het natuurgebied in hun achtertuin wat beter kennen. Die band tussen gemeente en polder, vinden we erg belangrijk!"

Voor de kinderen aan het planten gaan, lossen ze onderweg van de CNR-loods naar de wei een paar ludieke vragen op. “Leuk dat de kinderen niet alleen boompjes planten, maar ook op een speelse manier informatie krijgen over het project, de natuur en waarom ze er zorg voor moeten dragen”, beaamt Ilse Vervaet, leerkracht gemeenteschool De Eenhoorn, “Ik wist trouwens helemaal niet dat het tien tot twintig jaar duurt vooraleer een plastic zakje verteerd is. Zo’n weetjes blijven goed plakken.”

Naar jaarlijkse gewoonte staat de boswachter en zijn team de leerlingen op te wachten. Na een snelcursus 'boompjes planten' stoppen de uitgelaten kinderen de jonge twijgjes in de voorgeboorde gaten. Een spade en een paar enthousiaste voetjes maken het werk af. Poldermascotte Xavier De Ree tovert de boomplantactie om in één groot feest. 

Ook zin in een portie polderpret? Ga zaterdag 9 maart samen met Barbiergidsen Freddy en Robby op poldertocht want ... het bos ontwaakt! Afspraak om 14u aan de CNR-loods in Rupelmonde. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is ongeveer 6 kilometer lang. Deelnemen is volledig gratis. Inschrijven via ina@jusbox.be of 0486 90 77 43. Het overstromingsgebied is momenteel nog een echte werfzone en enkel toegankelijk onder begeleiding.


Bekijk hier het filmpje van de Boomplantactie
Meer informatie: www.gogkbr.be, www.step-projects.eu en de facebookpagina van 'De Polders van Kruibeke'.