Vlaams design in Milaan, en straks langs de Schelde

Van 17 tot 22 april gaat in Milaan de jaarlijkse Internationale Meubelbeurs door. Die vak- en publieksbeurs is het belangrijkste designevenement ter wereld. Waterwegen en Zeekanaal (W&Z NV) is voor het eerst vertegenwoordigd op de prestigieuze tentoonstelling 'Perspectives'. Daar ontdekt de internationale vakpers het strak getekende buitenmeubilair voor het gecontroleerd overstromingsgebied in Kruibeke in avant-première. Binnenkort aanschouw je de eerste prototypes in Vlaanderen langs de Schelde.

Het gecontroleerd overstromingsgebied in Kruibeke is nog volop in aanleg, maar de finish is in zicht. Zodra het project is afgerond, wordt het Zeescheldebekken vijf keer beter beschermd tegen overstromingen. Als springtij samenvalt met storm op zee, bergt het gebied tijdelijk overtollig rivierwater. Het grootste deel van het jaar, ligt het gebied er echter rustig bij. Dan kan je er wandelen en fietsen in een gevarieerd landschap. En tussen strak ontworpen buitenmeubilair.

Uitgekiend buitenmeubilair

Projectingenieur Stefaan Nollet (W&Z NV, afdeling Zeeschelde) vertelt:"Aangezien de werken aan het overstromingsgebied goed vorderen, bereiden we ons voor op de 'heropening' van de polder voor het grote publiek. Veiligheid, natuur en recreatie moeten hier hand in hand gaan, maar het gebied moet tegelijk een meerwaarde realiseren voor de omliggende dorpen. Daarom stelden we samen met Antea Group een onthaalplan op dat de polder verbindt met de toeristische troeven van haar ruimere omgeving. De Scheldelei wordt bijvoorbeeld ingericht als één van de onthaalpoorten voor het gebied, met een parkeerzone en als draaischijf voor het mobiliteitsplan. Goed doordacht buitenmeubilair vormt een duidelijke visuele leidraad bij ontdekking van de streek."

Waterwegen en Zeekanaal NV sloeg de handen in elkaar met 2 buitenlandse Nationale parken binnen het Europese samenwerkingsverband STEP: het Nederlandse Biesbosch en de Engelse Broads. Hun ervaring is een belangrijke troef bij het ontwerp van een duurzaam bezoekersmanagementplan en dito inrichting van het natuurgebied. Designer van het jaar 2008, Stefan Schöning, gaf de bruggen, trappen, uitkijkpunten en ander buitenmeubilair vorm. Zijn creatie is één van de paradepaardjes op de Internationale Meubelbeurs, die vorig jaar nog 282.000 bezoekers trok. 

Polderverhaal in één stijl

"Hij is er wonderwel in geslaagd om de bouwstenen van het polderverhaal te vertalen in een duidelijke stijl," vindt projectingenieur Stefaan Nollet. "Het beton van de in- en uitwateringsconstructies komt terug in de strakke en begroeibare tegels, de befietsbare randen langs de kasseiwegen en de grafisch beprinte infozuilen. Het hout van de uitgebreide bossen werd vertaald in de vogelkijkpunten en vlonderpaden. Alle lijnen zijn uitgepuurd en gestroomlijnd tegelijk. Bovendien verbinden de elementen verleden, heden en toekomst van de vele polderverhalen. We kijken niet enkel vooruit naar de toekomst, maar willen ook het rijke verleden van de streek aan bod laten komen in het toekomstige natuurgebied. Daarom spelen we met het idee om tijdscapsules te installeren op een aantal interessante historische locaties. Die katapulteren bezoekers terug in de tijd of spoelen net vooruit naar morgen. Wandelaars en fietsers pikken zo hapklare brokjes informatie mee.”

Nieuwsgierig hoe dat eruit gaat zien? Binnenkort stelt de Vlaamse Overheid dit project voor aan de infokeet van het project, aan de Scheldelei in Kruibeke.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact