Milieu-effectenrapport voor Sigmaproject ‘Gent-Wetteren’ goedgekeurd

De dienst m.e.r. heeft het milieueffectenrapport (MER) van het Sigmaproject voor de Scheldemeander tussen Gent en Wetteren aannvaard. Heet sluisalternatief biedt de meeste garantie voor veiligheid, natuurontwikkeling en aangenaam wonen.

Evenwichtig plan voor vele functies van de rivier

Ooit werden de projecten voor Bastenakkers-Ham en de Zeeschelde tussen Gentbrugge en Melle apart bestudeerd. Nu maken de plannen voor het Scheldegebied tussen Gent en Watteren samen deel uit van het geactualiseerde Sigmaplan.

 

MER-deskundigen wikken en wegen

Het MER onderzoekt en beoordeelt alternatieven. Sowieso moet eerst de verontreinigde waterbodem van de Arbedsite verwijderd worden. Maar er zijn verschillende maatregelen mogelijk om de noodzakelijke bescherming tegen overstromingen te bieden. Naast het voorzien van een sluis in Heusden, werden ook alternatieve dijkverhogingen of een stormvloedkering onderzocht.

Het MER oordeelt dat het zogenaamde ‘sluisalternatief’ globaal de beste antwoorden biedt. Uiteraard zijn er kanttekeningen. Zo zorgt het wegnemen van getij voor een fundamentele verandering. Het stukje getijdennatuur dat is ontstaan nabij Gent verdwijnt. Het sluisalternatief voorziet wel om Bastenakkers, Ham en de zandwinningsput van Melle veilig te ‘laten’ overstromen. Bastenakkers zal alleen bij extreem stormweer vollopen, zo blijft landbouw mogelijk. De andere gebieden overstromen dagelijks waardoor waardevolle getijdennatuur ontstaat. Dijkverhogingen scoren in het MER vooral lokaal minder goed. Op plaatsen waar de weg niet op de dijk loopt, verdwijnt het zicht op de Schelde.

‘‘Sluisalternatief’’ biedt beste combinatie

Volgens het MER biedt het sluisalternatief duidelijke voordelen voor fauna, flora en mensen. Het herstellen van de wateruitwisseling met de Gentse binnenwateren, maakt het water helderder en maakt vismigratie mogelijk. Waardevolle natuur blijft behouden in het erkende natuurreservaat van Bastenakkers en wordt gecreëerd via getijdennatuur in Ham en Melle.

Dat joggers of fietsers makkelijker kunnen doorstromen, krijgt ook bijval. Nieuwe fietsersbruggen en sluisdoorgangen moeten de verbindingen in de Gentbrugse Meersen en de Damvallei stimuleren. Het eilandje in Gentbrugge wordt een nieuwe groene oase. De band met het water blijft, hengelaars of wandelaars kunnen van het uitzicht op de Schelde genieten en de creatieve ontwerpen voor de verbindingen zien er veelbelovend uit.

Baggeren scoort dubbel

Indien een sluis wordt gebouwd, zal het waterpeil verhogen en dat betekent minder diep baggeren om kleine plezierbootjes een rustigere vaarroute te gunnen. Omwonenden zullen ook achteraf minder last ondervinden. Tussen Gent en de sluis valt het getij weg, waardoor bijkomende baggerwerken niet meer nodig zijn. Dat is niet alleen goed nieuws voor de natuur, het zorgt ook voor een kostenbesparing.

De goedkeuring van het MER betekent niet dat W&Z morgen al de werkzaamheden opstart. Toch zijn in de buurt al baggerwerken te zien. Recent zijn in Melle namelijk onderhoudsbaggerwerken aangevat in het kader van het ruimere Europe PRISMA-verhaal voor duurzaam baggeren. Via een innovatieve techniek wordt er van baggerspecie bouwstof gemaakt. Dat wordt per schip naar Vlassenbroek gebracht, waar voor een ander Sigmaproject een ringdijk wordt gebouwd. Zo blijft de keten kort en worden ruim 10.000 vrachtwagenritten vermeden.

Scheldemeander met zicht op de toekomst

De goedkeuring van het MER brengt de realisatie van het Sigmaproject weer een stap dichterbij. De opmaak van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) kan opstarten. Het in detail ontwerpen van specifieke onderdelen of het inzamelen van creatieve invalshoeken voor inrichting, komt in stroomversnelling.

Bij deze volgende stappen wordt ruimte voorzien voor opmerkingen en suggesties. Daarbij zijn verschillende besturen nauw betrokken. Naast W&Z zijn dat vooral het Agentschap van Natuur en Bos, de stad Gent en de gemeente Destelbergen, Melle en Wetteren. Ook andere belanghebbenden, zoals Natuurpunt, landbouworganisaties of bewonersgroepen komen aan het woord. Omwonenden mogen in het najaar een uitgebreide nieuwsbrief en interactieve momenten in de buurt verwachten. Zo krijgt iedereen een duidelijk zicht op de toekomst van de Scheldemeander tussen Gent en Wetteren.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact