Kruibeke proeft sportief van z’n polders

Herontdek de polders tijdens 30e editie 'Zeg hé, fiets je mee?'

Op zondag 29 juni was sporthal De Dulpop even het actieve hart van Kruibeke. Iedereen die de zomervakantie sportief wou inzetten, kon er tijdens Proeven van de Polders z’n hartje ophalen: verschillende wandel- en fietstrajecten boden ieder wat wils en de gidsen langs de routes gaven de deelnemers leuke weetjes en verhalen over de polders mee. Vele fietsers en wandelaars proefden die zondag van de polders.

Feest voor ‘Zeg hé, fiets je mee?’
Proeven van de Polders was de 30ste editie van het fietsevenement ‘Zeg hé fiets je mee?’, het jaarlijkse fietsevent van de sportraad en verschillende Kruibeekse verenigingen. “Deze feestelijke editie moest net iets anders worden dan de voorbije jaren en ik denk dat we er met Proeven van de Polders zeker in geslaagd zijn.”, vertelt Dirk De Ketelaere, schepen van sport. “Tijdens deze familiedag stond zowel fietsen als wandelen op het programma, langs uitgestippelde trajecten van 15 km, 10 km of 7 km. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente, Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de lokale Barbiergidsen werden de Polders van Kruibeke het natuurlijke kader voor een sportieve belevenis.”

Kruibeke, een gezonde actieve gemeente
Burgemeester Jos Stassen fietste Proeven van de Polders zelf in: “Dit soort initiatieven moeten we absoluut koesteren in onze gemeente. Niet alleen is ‘Zeg hé fiets je mee?’ een gevestigde waarde en gekend bij iedere Kruibekenaar, het evenement zet ook iedereen aan om te bewegen. Dit is een belangrijke doelstelling binnen ons gezondheidsbeleid. Toen we begin 2014 het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekenden, engageerde Kruibeke zich om iedereen te stimuleren gezond te leven in een gezonde omgeving. Dat we met dit evenement ineens onze inwoners de kans geven om voor het eerst sinds jaren de polders te herontdekken, is heel mooi meegenomen”, aldus Stassen.

Snelgidsen
Nieuw tijdens deze editie was de inzet van gidsen langsheen de verschillende trajecten. “Proeven van de Polders in al haar facetten, dat was het doel van de gidsen”, vertelt Dirk Gorrebeeck, voorzitter van de Barbiergidsen. “De Polders van Kruibeke hebben uiteraard heel wat te bieden en daarom stonden er gidsen op strategische punten klaar om hun verhaal te brengen. Hapklare brokjes geschiedenis, cultuur of puur natuur… alles kwam aan bod voor wie eventjes halt wou houden of nood had aan een korte adempauze. Het was fijn om de deelnemers te verrassen met weetjes en verhalen die ze nog niet kenden. Zo kregen ze de kans om hun groene polders en stukje topnatuur opnieuw te ontdekken.“

Zeg niet zomaar pad tegen een jaagpad
Het sportieve evenement liet de deelnemers meteen proeven van de vernieuwde polders. Stefaan Nollet, projectingenieur van W&Z: “Heel wat bewoners kijken uit naar de zomer om te wandelen en fietsen in de polders. We hebben dan ook met man en macht gewerkt om tegen de zomervakantie een deel open te stellen voor recreatie en de werfzone te beperken. Heel wat wegen en jaagpaden zijn nu open voor iedereen. Maar toch is het nog wat uitkijken, voor jaagpaden bestaan er andere regels dan voor openbare wegen: er zijn naast de dienstwagens, die er meteen ook voorrang hebben, geen gemotoriseerde voertuigen toegelaten. Omdat het begrip jaagpad bij heel wat mensen onbekend is, is het belangrijk dat iedereen weet dat men er zich bijvoorbeeld aan een snelheidsbeperking van 30 km per uur moet houden. Proeven van de Polders was naast een succesvolle familiedag, meteen ook een informatiemoment rond deze jaagpaden.” verklaart Stefaan Nollet.

Er zijn voorlopig nog steeds werken aan de gang in de polders, bepaalde wegen zijn daarom nog werf en niet toegankelijk voor het grote publiek.

Polderfotowedstrijd
Proeven van de Polders was ook het startschot voor de polderfotowedstrijd: stuur vóór maandag 1 september 2014 je mooiste polderfoto’s door via de Facebookpagina De Polders van Kruibeke of via veerle@jusbox.be en misschien win je eeuwige roem én een leuke prijs!

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact