Eindconferentie FloodCom helpt andere organisaties om mensen beter te beschermen tegen overstromingen

Hoe kunnen we overstromingsgevoelige gebieden veiliger maken om in te wonen en te werken? Hoe kunnen we mensen bewuster maken van de overstromingsgevoelige regio waarin ze wonen? De afgelopen twee jaar werkten vijf partners, waaronder Waterwegen en Zeekanaal NV, samen in de Europese denktank FloodCom om een antwoord te formuleren op deze vragen. Woensdag 24 september lichtten ze hun resultaten toe tijdens hun eindconferentie in Antwerpen. Vertegenwoordigers van 76 Europese organisaties namen daaraan deel.

Het programma was goed gevuld met meerdere gastsprekers. Tom Maris van de Universiteit Antwerpen legde uit hoe de klimaatsverandering invloed heeft op onze rivieren en met welke projecten we de gevolgen daarvan kunnen milderen. Nicolas Bauduceau – European Center for Flood Risk Prevention (CEPRI) – sprak over de nieuwe uitdagingen voor het beheer van de overstromingsrisico's in Europa. Gastsprekers Rosanna Briggs van Essex Civil Protection & Emergency management en overstromingsconsulente voor gemeenschappen Mary Dhonau vertelden welke stappen zij ondernemen bij overstromingsalarm en hoe ze hun bewoners hierop voorbereiden.

AnnCrabbé, lid van de onderzoeksgroep Milieu & Samenleving van de Universiteit Antwerpen was op de conferentie aanwezig. In het Europese project STAR-FLOOD onderzoekt zij hoe Europese steden beter om kunnen gaan met overstromingsrisico’s. Ann: “In Vlaanderen zal een nieuwe dynamiek tot stand komen tussen enerzijds de klassieke strategie die gericht is op bescherming (door het water weg te houden bij de mensen) en preventie (door de ménsen bij het water weg te houden), en anderzijds de voorbereiding van bewoners op overstromingen én het herstel na een overstroming. De buitenlandse voorbeelden tijdens de FloodCom conferentie waren daarbij een waardevolle bron van inspiratie.”

Tijdens de interactieve workshop over maatschappelijke betrokkenheid, vernam zij welke stappen Waterwegen en Zeekanaal NV onderneemt om de bewoners bewust te maken en te betrekken in de projecten van het Sigmaplan. Ann: “Eén van de Europese overstromingsgevoelige steden die we onderzochten is Antwerpen. Wat blijkt? De meeste mensen in Antwerpen beseffen niet eens dat ze in een overstromingsgevoelige stad wonen. Als de Vlaamse overheid hierover in de toekomst communiceert, helpt ze het risicobewustzijn bij burgers te vergroten en maakt ze mensen veerkrachtiger wanneer het dan toch eens fout gaat.”

Waterwegen en Zeekanaal NV realiseerde binnen FloodCom het pompstation in het Hedwige- Prosperproject en werkte samen met leerkrachten van basisscholen De Droomwolk en De Kreek uit Kieldrecht rond een educatief pakket en schattenzoektocht over het gebied om de kinderen op de hoogte te brengen van het project in hun achtertuin.

FloodCom is een Europees project gerealiseerd met financiële steun van het Interreg IVA 2 Zeeën- programma. Vijf partners uit vier Europese landen werkten hierin samen: Essex County Council en Chelmsford City Council uit UK, gemeente Breda uit Nederland ,het Institute Interdépartementale de Wateringues uit Saint-Omer, Frankrijk en Waterwegen en Zeekanaal uit Antwerpen, België.

De resultaten van de samenwerking zijn gebundeld in een ‘toolkit’ die andere organisaties inspireert om hun overstromingsgevoelige gebieden te beschermen én om hun bewoners hierbij te betrekken.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact