Biesbosch-gidsen op bezoek in Kruibeeks overstromingsgebied

Op zaterdag 17 september bezochten gidsen en vrijwilligers van het Nederlandse Nationaal Park de Biesbosch het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde. Experts van beide zijden van de grens wisselden goede praktijken uit rond bezoekersonthaal in getijdenparken. Stefaan Nollet van Waterwegen en Zeekanaal NV: "In Kruibeke combineren we, voor het eerst in Vlaanderen, veiligheid én natuur én duurzame recreatie in één gebied. Buitenlandse expertise is dus bijzonder welkom."

Het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) in Kruibeke is met zijn 600 hectare het belangrijkste en grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Eens operationeel, zal dit gebied in zijn eentje Vlaanderen vijf keer beter beschermen tegen overstromingen vanuit de Schelde en haar zijrivieren. Gemiddeld twee keer per jaar zal het overstromingsgebied in werking treden, de rest van de tijd ligt het er rustig bij. Dankzij een uitgekiende inrichting krijgt de Europees beschermde getijdennatuur hier alle kansen. Last but not least moet het gevarieerde natuurgebied uitgroeien tot een weergaloos wandel- en fietsgebied in het hart van de Vlaamse Ruit.

Ambassadeurs

Rond het GOG in Kruibeke werd de afgelopen jaren een heuse gidsenwerking uit de grond gestampt. Deze vrijwilligers verzorgen er als ware ambassadeurs gegidste rondleidingen.

 

Stefaan Nollet: “Dit soort gebied is nieuw voor Vlaanderen. Heldere informatie over de werking van het GOG, in combinatie met natuureducatie en een attractief bezoekersonthaal, is dus ontzettend belangrijk. Nederland bouwde de afgelopen jaren een goed draaiende gidsenwerking uit in de Biesbosch. Dit kan ons onthaalmanagement inspireren.”

Rob Vereijken, coördinator Voorlichting en Educatie Nationaal Park De Biesbosch: “In de Biesbosch zijn ondertussen ruim 160 vrijwilligers actief. Die verzorgen niet alleen gegidste rondleidingen, ze begeleiden ook jeugdgroepen, speciale excursies, en organiseren zelfs interne opleidingen en bijscholingen rondom natuur, beheer en ontwikkeling van het gebied. Er zijn ook vrijwilligers die zich op monitoring focussen. In Kruibeke moet alles nog beginnen: daar kunnen wij bij helpen én uit leren.”

Freddy Moorthamer, KBR-gids: “De combinatie van natuur met veiligheid en waterbeheer hier in Kruibeke is ronduit uniek. Dat blijkt telkens weer als we buitenlanders in het gebied rondleiden. De Nederlanders zijn bijzonder geboeid door het ‘gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij’, het concept dat Vlaanderen hier toepast.”

Samen met de gebruikers

De uitwisseling kadert in het Europese Interreg-project STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks). Dat wil de toeristische troeven van Europese getijdenparken op een duurzame manier uitspelen en ervaringen uitwisselen over de inrichting van zulke gebieden. “Zoveel mogelijk mensen moeten kunnen genieten van de natuurpracht, maar dan zonder veiligheid en natuur in het gedrang te brengen. We denken na over de ontsluiting van het gebied, maar ook over manieren om de polder economisch en sociaal in te bedden in zijn omgeving. Samen met de gemeente en de gebruikers van het gebied werken we oplossingen uit voor ieders wensen en noden. Alle visies en ideeën verwerken we tegen eind dit jaar in een onthaalplan voor het gebied”, besluit Stefaan Nollet.

Voor meer informatie:

ir. Stefaan Nollet - stefaan.nollet@wenz.be - +32 (0)3 224 67 15
Waterwegen en Zeekanaal NV - afdeling Zeeschelde
Anna Bijnsgebouw
Lange Kievitstraat 111-113, bus 44
2018 Antwerpen

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact