De ‘Wenende ent’, een ‘natuurlijk’ kunstwerk in het Sigmagebied Vlassenbroek, heeft een nieuwe plaats gekregen in het Stedelijk Museum van Dendermonde. De statige populier waar het kunstwerk mee vervlochten was, sneuvelde in 2015 in een voorjaarsstorm. Bovendien moesten boom en kunstwerk om veiligheidsredenen uit het toekomstige overstromingsgebied verdwijnen.

De populier werd speciaal uitgekozen omdat hij traag groeit en het uitzicht in de omgeving beïnvloedt. ‘De wenende ent’ is van de hand van de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere, die bekend staat om haar sculpturen. Het werk beeldt een bronzen tak uit en werd in 2002 nabij het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek aan een statige populier geënt. In de bronzen tak zit een waterpompje ingebouwd dat het kunstwerk kan laten wenen. Het werk was te bewonderen op een van de drukste plaatsen van Vlassenbroek.

In de Wenende Ent zit een waterpompje ingebouwd dat het kunstwerk kan laten wenen

Nieuwe stek

In een lentestorm in april 2015 raakte het kunstwerk zwaar beschadigd, toen de meer dan honderd jaar oude populier tegen de vlakte ging.

Door de storm stond al vast dat de populier plaats moest ruimen voor de aanleg van de zuidelijke ringdijk rond het toekomstige overstromingsgebied van Vlassenbroek. Omdat het kunstwerk vastzit aan de boom, overwogen De Vlaamse Waterweg nv en de gemeente Dendermonde eerst om de boom in zijn geheel te verplaatsen, maar daar was de populier te oud voor.

Nadat een bronsgieter het werk herstelt, krijgt het kunstwerk een permanente plek in het Stedelijk Museum van Dendermonde.