Vlassenbroek zal door de inrichting als gecontroleerd overstromingsgebied een metamorfose ondergaan. Om de herinnering aan het oude landschap levend te houden, is er nu het beeldboek A Schelde Riverscape Vlassenbroek – Broekkant, samengesteld door de Nederlandse kunstenares Wapke Feenstra.

“Hoewel het onmogelijk is om volledig grip te krijgen op het landschap, wilden we het graag vastleggen. Kunstenaars, toeristen en omwonenden vereeuwigden onder meer de vissers en de vijvers, taverne D’Oude Pomp en de bever die in Vlassenbroek woont. We trokken de polder in en tekenden gewoon in de openlucht, zoals kunstenaars hier honderd jaar geleden ook al deden. Die traditie wilden we in ere herstellen”, vertelt Wapke Feenstra, de geestelijke moeder van het project. Zij digitaliseerde en bundelde de tekeningen van de omwonenden.

 
© Liesbeth De Visscher © Liesbeth De Visscher

"Tekenen is nadenken over hoe iets er later uit zal zien"
Wapke Feenstra
, beeldend kunstenares

Mooiste plekjes

Samen met de Stad Dendermonde, W&Z, het ANB en de inwoners van Vlassenbroek , startte Wapke Feenstra in 2014 dit project op. Er werden zelfs speciale tekenworkshops georganiseerd. “De schetsen en schilderijen moesten niet alleen de realiteit weergeven. Tekenen is ook nadenken over hoe iets er later zal uitzien, of hoe het er nu volgens de tekenaar uitziet”, aldus Feenstra.

Het resultaat was een artistiek boek met de mooiste plekjes van Vlassenbroek, dat in oktober 2015 voorgesteld werd.

Internationaal

Het boek werd ook internationaal uitgegeven. De tekeningen waren in de zomer van 2016 te bewonderen in het Duitse Leipzig, onder de naam ‘Schelde und Vechte’. De tentoonstelling maakte deel uit van de ‘International Village Show’, waarin twee landelijke natuurgebieden of dorpen in kunstvorm getoond werden.

Hier vind je meer informatie rond Wapke Feenstra.