In Aard, een gehucht van de gemeente Wichelen, werd in het voorjaar van 2016 een verkeersluw dorpspleintje aangelegd. “Een ideaal vertrekpunt voor een mooie wandeling of fietstocht in de Cluster Kalkense Meersen”, zegt Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen.

Het gehucht Aard, dat door de Schelde wordt afgescheiden van het dorp Schellebelle, ligt al decennialang aan het water. “In 2014 hebben we samen met De Vlaamse Waterweg nv besloten om het gehucht Aard in een nieuw jasje te steken. Door de aanleg van een veilig, autoluw plein hebben we Aard weer op de kaart gezet en is het nu een gezellige ontmoetingsplek aan de Schelde. De pracht van deze plek komt nu veel beter uit de en de aantrekkingskracht wordt versterkt. Het kunstwerk ‘Voyager’ van Will Beckers dat op het pleintje staat, vormt de kers op de taart”, zegt Kenneth Taylor.

De onthulling van 'Voyager'

"Door de aanleg van een veilig, autoluw plein hebben we Aard weer op de kaart gezet"
Kenneth Taylor, burgemeester Wichelen

Oplaadpunt

De betonnen waterkeringsmuur aan de woningen is grotendeels afgebroken, en het plein kreeg een verharding met een groene toets. Naast parkeerplaatsen voor auto’s en fietsers is er ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen en een aanbindrek voor paarden. Door de nieuwe aanmeerpalen kunnen beroepsvaartuigen en plezierboten er vlot aanmeren. Ook het jaagpad op Rechteroever werd heringericht tot een vlotte en veilige verbinding tussen Wetteren en Wichelen. Eerder werden op Linkeroever reeds nieuwe, vlottende veersteigers aangelegd.

Vanaf het pleintje kun je de Cluster Kalkense Meersen intrekken. Je fiets kun je makkelijk kwijt in Aard.
   

Rode loper

Het vernieuwde Aard, op een boogscheut van het overstromingsgebied Wijmeers en het uitgestrekte wetland de Kalkense Meersen, is uitgegroeid tot een knooppunt met tal van mogelijkheden om de Schelde te beleven. “Ons pleintje vormt de toegangspoort tot het Sigmagebied Cluster Kalkense Meersen. Met tal van wandel- en fietspaden en een veer rollen we hier de rode loper uit voor fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers aan beide kanten van de Schelde”, aldus de trotse burgemeester.