De Polders van Kruibeke zijn niet alleen het grootste, maar ook het meest levendige Sigmagebied van Vlaanderen. Dat de Polders zich ontpoppen als recreatieve trekpleister, is ook voor de plaatselijke ondernemers mooi meegenomen. Drie van hen verklaren hun liefde voor het gebied.

Ecologisch op verkenning

In 2013 startte Toon Pauwels (68) met zijn fietsverhuurbedrijf W.I.M.: Waasland Intens Meemaken. Met de Polders van Kruibeke kreeg hij er in 2015 naar eigen zeggen 620 hectare autovrije achtertuin bij. “Ik wil mensen de kans geven om op ludieke en ecologisch verantwoorde wijze de streek te verkennen, per quattro cycle (vierpersoonsligfiets), lopifit (fiets met loopband) of kick bike. De meeste voertuigen die ik verhuur zijn elektrisch aangedreven of hebben trapondersteuning. Sinds kort bied ik in de Polders ook tochten per elektrische trein aan, ideaal voor ouderen en mensen met een beperking. Ik zorg altijd voor een programma op maat, met een bezoekje aan de lokale horeca of een picknick met speciale streekproducten. Klanten die lang niet in de polder zijn geweest, verbazen zich vaak over het weidse uitzicht en de mooie natuur.”

Toon Pauwels naast zijn elektrische busje

 

"Klanten die lang niet in de polder zijn geweest, verbazen zich vaak over het weidse uitzicht en de mooie natuur"
Toon Pauwels, W.I.M.

Groenten uit de Polders

Kris De Roy (42) is de trotse chef van gastronomisch restaurant Hofke van Bazel, opgericht in 1996 en al drie jaar in het bezit van een Michelinster. “De Polders liggen er vandaag prachtig bij. Steeds meer fietsers en wandelaars bezoeken het gebied: zij passeren ons restaurant, nemen een foldertje mee en vroeg of laat keren ze terug om bij ons te eten of te overnachten. Het overstromingsgebied heeft ons niet alleen meer klanten, maar ook een eigen biologische kruiden- en groentetuin opgeleverd. Waterwegen en Zeekanaal NV stelde ons een restperceel van 6000 vierkante meter ter beschikking, net buiten de Polders naast de dijk. Daar staan nu onder andere twee grote serres, waar we op termijn al onze kruiden, bloemen en groenten willen kweken. ’s Morgens plukken en ’s middags op het bord: qua beleving kan dat tellen!”  Kris De Roy

Oeverloos loopplezier

Koen Maris (39), oud-wereldkampioen duathlon, loopt al in de Polders van Kruibeke sinds hij een kleine jongen was. Nu organiseert hij de jaarlijkse Polderloop, met looplussen van 1, 6 en 12 kilometer.

Koen Maris “Ik wil daarmee iets terugdoen voor de sportliefhebbers in Kruibeke. Vijf jaar geleden begon ik in mijn vrije tijd met de organisatie van een loopwedstrijd. De eerste editie telde maar een twintigtal deelnemers. Inmiddels is het aantal deelnemers gegroeid naar 150 à 250, waaronder veel lopers uit de buurt. Ik wil het evenement kleinschalig houden, uit respect voor de natuur, al is het leuk om te zien dat meer en meer lopers de polders ontdekken. De voorbije jaren heb ik het gebied zien evolueren: de uitzichten zijn weidser, terwijl op andere plaatsen meer aaneengesloten bossen zijn, en de ree en de bever zijn teruggekeerd. Goed gemarkeerde wandel- en fietspaden maken het gebied toegankelijk voor iedereen."