Koning Filip en koningin Mathilde brachten vanochtend een gesmaakt bezoek aan de Polders van Kruibeke. Het vorstenpaar is bezig aan een ronde van alle provincies en deed vandaag Oost-Vlaanderen aan. Een wandeling in de Polders, het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, mocht niet ontbreken.

Vertrekpunt van het bezoek was Kasteel Wissekerke, waar het koninklijk paar het gulden boek tekende, enkele historische kamers bezocht en kennismaakte met verschillende eigenaars van kastelen aan de Schelde. Samen met de coördinatoren van Schelde Sterk Merk en Regionaal Landschap Schelde-Durme lichtten de kasteelheren het project ‘Van steen tot steen langs de Schelde’ toe, waarin hun kastelen een hoofdrol vertolken.

Tal van gidsen

Op hun traject door de Polders van Kruibeke werden de koning en de koningin door verschillende gelegenheidsgidsen op sleeptouw genomen. Een getuige van de watersnood van 1976 (de directe aanleiding voor het Sigmaplan) en een lokale Barbiergids beten de spits af, gevolgd door de projectverantwoordelijken van Waterwegen en Zeekanaal NV. Zij legden de werking van het gecontroleerde overstromingsgebied uit en duidden het belang van de Polders voor de globale overstromingsveiligheid in Vlaanderen.

Enkele verantwoordelijken van het Agentschap voor Natuur en Bos (dat samen met Waterwegen en Zeekanaal NV het Sigmaplan uitvoert) gingen dieper in op de uitgebreide natuurontwikkeling in het gebied. Tot slot spraken koning en koningin met enkele lokale ondernemers, die de Polders dankzij hun activiteiten een bruisend karakter geven.

In het gezelschap van gouverneur Jan Briers ging het vorstenpaar nadien nog op bezoek in de Wase Werkplaats in Temse en bij Fedasil in Dendermonde.

Een fotoreeks vind je op onze Facebookpagina!