De ralreiger is een eerder kleine reigersoort, die normaal gezien in Zuid-Europa, Turkije en het Midden-Oosten voorkomt en overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. Toch werd hij afgelopen zondag in België gespot, in het Sigmagebied Polders van Kruibeke. Waarom koos deze exotische bezoeker de Polders uit als tussenstop?

Het is niet de eerste keer dat er een ralreiger in België wordt waargenomen, maar het is toch eerder uitzonderlijk dat dit gebeurt. Tussen 1905, het moment van de eerste waarneming, en 1990 werd de ralreiger slechts zeventien keer gespot. Vanaf dan ging het aantal waarnemingen in stijgende lijn, maar nog nooit werden er zoveel exemplaren van deze reigersoort gespot als dit jaar. In 2016 werd de ralreiger al zes keer opgemerkt.

Dat dit exemplaar afgelopen zondag de Polders van Kruibeke uitkoos, hoeft niet te verbazen. Het gebied is een hotspot voor rietvogels als het woudaapje en de purperreiger. De laatste jaren nam ook het aantal bijzondere trekvogels dat er kwam bijtanken tijdens hun route opvallend toe. De ralreiger vindt in de polders van Kruibeke de rustige en waterrijke gebieden die een must voor hem zijn. Ze bieden hem talrijke visjes en amfibieën die hij kan oppikken, bijvoorbeeld van tussen de drijvende bladeren van de gele plomp.


Meer info over de Polders van Kruibeke vind je hier