DeWaterbus tussen Hemiksem en Antwerpen is een groot succes. Het Havenbedrijf Antwerpen had als aanvulling al een waterbus richting de haven gepland. Daar komen dit jaar nog een traject over het Albertkanaal én pendelbussen tussen de linker- en rechteroever van de Schelde bij. De Rupelgemeenten zijn ondertussen vragende partij voor een waterbus door de Rupelstreek.

Sinds afgelopen zomer brengt de Aqua Diamond heel wat mensen vlot naar het werk. DeWaterbus houdt halt in Hemiksem, Kruibeke en het Steenplein in Antwerpen. Elke maand maken zo’n 15.000 pendelaars gebruik van het traject Antwerpen-Hemiksem. Om nog meer pendelaars van dienst te zijn, breidt het Havenbedrijf Antwerpen het traject dit jaar uit tot het noorden van de haven. Daarnaast komen er waterbussen op het Albertkanaal. Een handig alternatief voor de files op de E313. “Een waterbus tussen de sluis van Wijnegem tot in het noorden van Antwerpen zou een verbetering zijn voor de fileproblematiek richting de haven”, zegt Antwerps havenschepen Marc Van Peel in een interview met TV OOST.

Fietsbussen

En er is nog meer om naar uit te kijken voor de werknemers in de haven. Vanaf april zet het Havenbedrijf Antwerpen ook gratis ‘fietsbussen’ in. Die brengen werknemers die met de fiets komen van de ene Scheldeoever naar de andere. Het traject loopt van de Noorderlaan naar de Scheldelaan tot aan het Tolplein. Tijdens de spits rijdt vier keer per uur een bus uit. Vijf bedrijven in de haven doen alvast mee met het proefproject, dat in maart van start gaat.

‘Waterstrade’

Ook de burgemeesters van de Rupelstreek geloven dat een waterbus heel wat kansen biedt voor personenvervoer. Zij hebben aan het Havenbedrijf en het provinciebestuur gevraagd om het traject uit te breiden over de hele Rupelstreek, langs Boom, Hemiksem, Niel, Schelle en Rumst. “Laat ons werk maken van een heuse waterstrade”, besloten ze tijdens hun jongste bijeenkomst.

De uitbreiding kan een tegengewicht bieden voor onze dichtgeslibde wegen, maar ook toeristen lokken. DeWaterbus weet nu al toeristen en dagjesmensen te verleiden, bijvoorbeeld voor een uitstap naar de Polders van Kruibeke. Vanop het Steenplein in Antwerpen ben je op 17 minuten aan de steiger in Kruibeke. Die ligt vlak naast de Polders, waar het heerlijk wandelen en fietsen is. De fiets kan trouwens gewoon mee op de boot!

Meer info over DeWaterbus en het vaarschema vind je op www.dewaterbus.be.