Steeds meer bedrijven, groepen en families vinden hun weg naar de Polders van Kruibeke, een gecontroleerd overstromingsgebied met prachtige natuur waar heel wat te beleven valt. Om al die bezoekers door de Polders te voeren, is gidsenvereniging de Barbiergidsen op zoek naar vers bloed. Daarom organiseren ze binnenkort een gidsenopleiding.

Het gecontroleerd overstromingsgebied de Polders van Kruibeke beschermt Kruibeke en omstreken niet alleen tegen wateroverlast, maar is ook een prachtig natuurgebied. In de Polders valt bovendien heel wat te beleven: je kan er wandelen, fietsen en kickbiken, kunstwerken bewonderen en zelfs watervallen ontdekken. De Barbiergidsen loodsen bezoekers door al dat moois en voorzien hen van deskundige uitleg. Door de toenemende vraag naar begeleide bezoeken zoeken de Barbiergidsen vers bloed om hun team te versterken.

De Barbiergidsen zijn al geruime tijd actief in de Polders van Kruibeke, een bijzonder natuur- en overstromingsgebied van het Sigmaplan. De Polders, een gebied van zo’n 600 hectare groot, vangen overtollig Scheldewater op bij stormtij (de combinatie van springtij en storm op zee). Sinds de aanleg van het gebied heeft de natuur zich hier volop kunnen ontwikkelen. Met wat geluk spot je er reeën, bevers en tal van vogelsoorten. Die fauna en flora trekt wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers aan. Maar de Polders hebben nog meer te bieden: geschiedenis, avontuur, kunst … Je vindt het er allemaal.

Spectaculaire stijging

Steeds meer bedrijven, groepen en families vinden hun weg naar de Polders van Kruibeke. In 2017 verzorgden de Barbiergidsen 170 gidsbeurten en begeleidden ze 3800 bezoekers. Dat waren er 70 procent meer dan in 2016. Dirk Gorrebeeck, Barbiergids van het eerste uur: “Het aantal aanvragen voor begeleide bezoeken ging het afgelopen jaar omhoog. Sinds juni hebben we er een extra publiekstrekker bij: de watervallen aan de grote inwateringssluis aan de Schelde. Ook de graffiti op een van de uitwateringssluizen en andere kunstwerken in de Polders lokken bezoekers. Je vindt hier niet enkel natuur, en dat spreekt een breed publiek aan.”De watervallen aan de Scheldedijk in Kruibeke zijn een echte publiekstrekker.

Oproep voor nieuwe gidsen

De Barbiergidsen willen uitbreiden om in te gaan op het stijgende aantal aanvragen. Daarom organiseren ze een gidsenopleiding. Dirk Gorrebeeck: “De opleiding zal zeer praktisch zijn, met veel bezoeken op het terrein. Tegelijkertijd bieden we de nodige theoretische achtergrond tijdens de lessen in de infokeet van de Polders van Kruibeke. Interesse in de Polders en de wil om je er verder in te verdiepen zijn echter niet voldoende. Het is vooral belangrijk dat je die kennis graag op een enthousiaste manier overbrengt op mensen. Wie deelneemt aan de opleiding komt terecht in een hecht gidsenteam met één gemeenschappelijk doel: meewerken aan een steeds betere beleving van de Polders.”

Praktisch

De infoavond over de opleiding vindt plaats op dinsdag 27 februari om 19.30 uur in de infokeet van de Polders van Kruibeke (aan het einde van de Scheldelei, ter hoogte van het veer in Kruibeke). Inschrijven kan via info@barbiergidsen.be.

Meer info? 0473 72 66 15