Lippenbroek

Wereldprimeur en lab voor wetenschappers

Het Sigmaproject Lippenbroek is een wereldprimeur. Sinds 2006 onderzoeken wetenschappers hier de werking van het allereerste overstromingsgebied waar ook dagelijkse getijwerking is. Het gebied is rijk aan waterplanten, vogels en vissen en werkt als een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Doorheen de jaren en naarmate de schorren zich verder ontwikkelen, evolueert de plantengroei van riet naar wilgenvloedbos.

 

Projectnaam
Lippenbroek
Status
Afgelopen
Oppervlakte
10 hectare
Regio
Lippenbroek
Gemeente
Hamme
Duurtijd
2004-2006
Rivier
Schelde
Ingreep
Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij (GOG-GGG) - Onderzoek en monitoring

Het Lippenbroek is een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. Veiligheid gaat hier hand in hand met levendige natuurontwikkeling. Zo vangt het gebied overtollig water op bij stormtij op de Schelde en creëert de instroom van het dagelijkse getij tegelijk specifieke getijdennatuur.

Image

Bescherming tegen wateroverlast

In 2006 werd het Lippenbroek het eerste gecontroleerde overstromingsgebied met gereduceerd getij ter wereld. Intussen kunnen we vaststellen dat het zijn functie goed vervult. Niet zozeer als effectieve buffer bij stormtij, maar als testcase voor onderzoek om de andere en grotere gebieden optimaal te kunnen inrichten.

Getijdennatuur geeft meer veerkracht aan de rivier

Lippenbroek is een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij (GOG-GGG) waar via de in- en uitwateringssluis dagelijks Scheldewater in en uitstroomt. Hierdoor krijgt getijdennatuur alle kansen om zich te ontwikkelen. Dat zorgt voor een grillig landschap met prachtige slikken en schorren. Het Lippenbroek is een mooi voorbeeld van die dynamische natuurontwikkeling. De eerste jaren groeide er vooral kattenstaart. Op hogere, drogere plaatsen ruimen de typische paarse kattenstaarten plaats voor wilgen en andere schorplanten. Zonder ingrijpen transformeert het Lippenbroek op termijn in een wilgenvloedbos.

Wetenschappelijk onderzoek

In het Lippenbroek zie je vaak wetenschappers die alle aspecten van het gebied onderzoeken en meten. Die gegevens leveren heel wat info op voor andere Sigmaprojecten en vergelijkbare projecten over de hele wereld. In de eerste plaats is het belangrijk dat het gebied zijn veiligheidsfunctie goed kan vervullen. Om de bufferwerking niet in het gedrang te laten komen, mag het Lippenbroek in geen geval dichtslibben. Daarom volgen we de zand- en slibafzetting in het gebied van nabij op. Daarnaast houden we de natuurontwikkeling en de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten. 

  • Fasering

    De werken in het Lippenbroek zijn volledig afgerond.

    Sinds 2006 in gebruik als als een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG)

Gerelateerd nieuws

  • Lees verder
    Persbericht

    Heerlijk op stap met onze nieuwe fiets- en wandelkaart

    17 augustus 2017

    Lees verder Lees verder

Projecten Sigmaplan

mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact