Potpolder IV

In de jaren 1940 en 1950 werd in Waasmunster een zogenaamde potpolder aangelegd, bedoeld om overtollig water op te vangen. In ’77 werd de potpolder opgenomen in het oorspronkelijke Sigmaplan als één van dertien gecontroleerde overstromingsgebieden die Vlaanderen moesten beschermen tegen overstromingen. Maar de potpolder en de dijken errond voldoen niet aan de huidige normen van het Sigmaplan. Een grondige renovatie dringt zich op.

Oppervlakte: 48,5 hectare
Grondgebied: Waasmunster
Type gebied: gecontroleerd overstromingsgebied
Invulling gebied: landbouw/wetland

 

We vormen de potpolder om tot een volwaardig gecontroleerd overstromingsgebied.

Potpolder IV voldoet niet meer om zijn veiligheidsfunctie naar behoren te vervullen. De potpolder volgt ook nog de contouren van het oorspronkelijke overstromingsgebied dat intussen doorkruist wordt door de E17. De voorbij jaren werden de omliggende woningen (de wijken aan de andere kant van de E17) maar liefst vijf keer met overstromen bedreigd. Het pompstation in de potpolder, dat zorgt voor de afwatering van de Lokerenbeek naar de Beneden-Durme, is ook niet meer toereikend – met alle gevolgen van dien voor de omgeving.

Daarom geven we dit gebied een make-over. We vormen het om tot een volwaardig gecontroleerd overstromingsgebied door de ringdijk en de overloopdijk te renoveren. Daarnaast bouwen we nieuwe pompstations. De nieuwe ringdijk zal deels parallel lopen met de E17 en zal tussen de 4 en de 4,5 meter hoger liggen dan het landschap. Midden 2016 zijn we gestart met de voorbereiding van de renovatie.

Lees meer over de plannen voor Potpolder IV in onze nieuwsbrief.