Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft het nieuwe jaagpad tussen Wetteren en Wichelen en de nieuwe steiger met aanmeerpalen in Schellebelle Wichelen officieel ingehuldigd. Deze nieuwe belevingselementen langs de Schelde passen in de dijkwerken van het Sigmaplan. Weyts: “Deze werken maken de regio veiliger, vlotter én aangenamer”.

De dijkwerken langs de Schelde beschermen de hele regio tegen wateroverlast. De werken worden aangegrepen om de hele omgeving onder handen te nemen en verder op te waarderen. Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) heeft zo een nieuw jaagpad aangelegd op de dijk tussen Wetteren en de wijk Jabeke.

Voor een vlot verloop van de werken sloten W&Z en Wetteren in 2011 een samenwerkingsovereenkomst. Ze spraken af om de dijk te verhogen en te verstevigen over een lengte van ongeveer 2,8 kilometer. Het jaagpad op de dijk vormt de kers op de taart.

Veilige fietsverbinding

Het jaagpad is nu een vlotte en veilige fietsverbinding. Scholieren kunnen het jaagpad gebruiken om snel en zonder gevaar te fietsen tussen Schellebelle en Wetteren. Maar ook pendelaars, wandelaars, joggers, skaters en recreatieve fietsers kunnen naar believen gebruikmaken van het pad langs het water. Het jaagpad werd ingehuldigd door minister Weyts en de burgemeester van Wetteren, Alain Pardaen. Nadien sprong de minister op de fiets om het pad te verkennen tot in Schellebelle, samen met de colleges van de gemeenten Wetteren en Wichelen, vertegenwoordigers van W&Z, leden van de Fietsersbond en omwonenden.

Boost voor recreatie en economie

In Schellebelle (Wichelen) heeft W&Z de aanmeerpalen voor de binnenvaart en het pleziervaartponton ter hoogte van Aard afgewerkt. Voortaan kunnen beroepsvaartuigen en plezierboten op de Zeeschelde hier naar hartenlust aan- en afmeren. Ook hier werd een stap vooruitgezet in de afwerking van de Sigmadijkwerken die Wichelen en omgeving behoeden voor wateroverlast.

Het voorbije jaar heeft W&Z nog meer projecten verwezenlijkt in Wichelen, zoals het nieuwe dorpspleintje in Aard en het overstromingsgebied Wijmeers in het Sigmagebied Cluster Kalkense Meersen. Die realisaties vloeiden voort uit de samenwerkingsovereenkomst tussen W&Z en de gemeente Wichelen.

Nieuwe investeringen

Ook in de toekomst staan er in de regio nog investeringen aan de Zeeschelde op de planning, zoals een nieuwe wandel- en fietsbrug in Wetteren. De werken voor de brug starten dit najaar en zullen ongeveer een jaar duren. Intussen blijft de oude brug behouden, zodat voetgangers en fietsers niet moeten uitwijken naar de drukke baanbrug verder stroomopwaarts.


Meer info over de Cluster Kalkense Meersen vind je hier. Een filmpje over de plaatsing van de brug op de nieuwe steiger kun je hier bekijken.