Het Sigmaplan zet sterk in op het Antwerpse havengebied. Na eerdere dijkwerken tussen het Noordkasteel en het Fort van Sint-Filips, krijgt ook de Scheldebocht tussen de forten Sint-Filips en Lillo een verhoogde, waterveilige dijk. Bovendien krijgen de historische forten een tweede levensadem. Een nieuwsbrief zet alle geplande ingrepen netjes op een rijtje.

De forten van Lillo (zie foto) en Sint-Filips waren lange tijd bakens langs de Schelde. Sinds ze meer dan 100 jaar geleden hun militaire functie verloren, hebben ze echter aan uitstraling ingeboet. Dankzij het Sigmaplan krijgen ze binnenkort eerherstel.

Dijkwerken

Over een afstand van 8 kilometer zal de bestaande dijk tussen beide forten verhoogd worden tegen hoge waterstanden van de Schelde. In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Havenbedrijf Antwerpen NV (HA) brengt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) alle dijken op de Rechterscheldeoever op een veilige Sigmahoogte. Dit gebeurde eerder al tussen het Noordkasteel en het Fort van Sint-Filips.

Niet alleen beschermt het Sigmaplan de Rechterscheldeoever zo tegen overstromingen, het mikt samen met de stad Antwerpen ook op een verfraaiing van de omgeving. Het Fort van Lillo ondergaat bijvoorbeeld een grootschalige metamorfose, die zijn historische grandeur herstelt. De site van het fort van Sint-Filips, die jarenlang vervuild werd door de chemische industrie, krijgt een veilige oplossing.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar alle ingrepen die er in dit gebied op stapel staan? Klik dan hier voor de laatste nieuwsbrief.