Veiliger, natuurlijker, mooier. Die transformatie moet de Demervallei tussen Werchter en Diest de komende jaren ondergaan. In het kader van het Sigmaplan takken we tal van oude meanders opnieuw aan op de rivier, vergroten we de buffercapaciteit van de vallei en pakken we verdroging aan. En daar vaart ook de riviernatuur wel bij. Dankzij de laatste nieuwsbrief ben je helemaal mee.

De Demergemeenten halen geregeld het nieuws door overstromingen. Daarnaast worden tal van natuurgebieden in de vallei tijdens de zomerperiode bedreigd door droogte. Met die problemen wil het Sigmaproject Demervallei voorgoed komaf maken, en het wil meteen ook het natuurlijke leven in de vallei een boost geven. De Vlaamse Regering, de provincie Vlaams-Brabant en de Demerpartners bogen zich over dit vraagstuk en kozen samen voor een ingenieus scenario.

Kronkelende stroom

De komende jaren sluiten we 11 kilometer oude meanders opnieuw aan op de rivier. Het effect daarvan? De bochten remmen het water af, waardoor het water langer geborgen wordt. De rivier kan zo in natte periodes meer water bergen. In droge periodes wordt het water trager afgevoerd, met minder verdroging als gevolg. Ook op de planning: de aanleg van waterbergingsgebieden, waar de rivier bij extreme weersomstandigheden water kwijt kan. Tal van nieuwe veiligheidsdijken garanderen dat omwonenden hun voeten droog houden.

Uitgebreide kennismaking

In onze laatste nieuwsbrief maken we je wegwijs in de plannen voor de Demervallei. Benieuwd naar de verschillende ingrepen, de timing van het project of tips voor een uitstap in deze groene streek? Klik dan snel hier!

Daarnaast ben je van harte welkom op onze infomarkten over de Demer- en Laakvallei:

  • Dinsdag 21 februari – 16-20u. – Gasthuiskapel in Aarschot (Gasthuisstraat 22, 3200 Aarschot)
  • Donderdag 23 februari – 16-20u. - Jack-Op in Werchter (Amerstraat 1, 3118 Werchter)
  • Woensdag 15 maart – 16-20u. - Hemmekes in Zichem (Ernest Claesstraat 34C, 3271 Zichem)