Scherpenheuvel, Langdorp en Betekom hebben er elk een eyecatcher bij: drie unieke ontmoetingsplaatsen die het ideale vertrekpunt vormen voor een wandeling of fietstocht door de Demervallei. Of, waarom niet, een tochtje met de kajak?

Sinds juni ligt aan ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem een ‘platbodem’. De gerestaureerde boot verwijst naar de vaartuigen die vroeger, volgeladen met hooi, over het water getrokken werden. Je kan er gezellig picknicken.

De picknickboot werd in juni feestelijk ingehuldigd.

In Langdorp kan je dan weer aanschuiven aan een zwierige picknicktafel, met uitzicht op het Demerlandschap. Of je kano of kajak te water laten en de Demer vanop het water verkennen.

Gezelligheid troef! Het water op!

Aan de brug over de Demer in Betekom tref je sinds kort een tolhuisje uit cortenstaal. Daar stond vroeger een echt tolhuis, waar voorbijvarende schepen belasting moesten betalen.

De Demerbrug in Betekom

De ontmoetingsplekken kaderen in het project ‘Ontmoet de Demer’, waarmee Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland de troeven van de Demervallei in de kijker zetten. Er zijn nog twee ‘Demerbakens’ op komst: zitbanken in Diest en een zwevend pad in Werchter.