Op adem komen in een rustgevende, groene omgeving. Die setting biedt het stiltegebied van Hingene, dat pal in de Cluster Bornem ligt. Willy Verbruggen, stiltemeter bij de provincie Antwerpen, bewaakt er de decibels.

“De wereld is absoluut niet stiller aan het worden. Jongeren groeien op in het lawaai. En als dat lawaai dan eens wegvalt, voelen we ons er ongemakkelijk bij”, vertelt Willy Verbruggen. De enkele plekken in Vlaanderen waar de stilte wel overheerst, noemen we stiltegebieden. Momenteel dragen zes gebieden in Vlaanderen het kwaliteitslabel ‘stiltegebied’: vier in Limburg, twee in de provincie Antwerpen. Het stiltegebied in de Cluster Bornem, dat deel uitmaakt van het Sigmaplan, is er daar een van.

Natuurlijke geluiden

Wat is een stiltegebied nu precies? Het is een gebied waar natuurlijke geluiden overheersen. In principe zijn er alleen geluiden onder de 40 decibel toegelaten. Niet helemaal stil dus? “Volledige stilte is niet aangenaam. Stilte is in de eerste plaats niet de afwezigheid van geluid, maar de aanwezigheid van rust en van natuurlijk geluid”, weet stiltemeter Willy Verbruggen.

“Een gebied kent altijd eigen en vreemde geluiden. Gebiedseigen geluiden zijn geluiden die vanuit het gebied zelf komen: wind, vogels, wandelaars … Gebiedsvreemde geluiden zijn externe geluiden: geluiden van verkeer, vliegtuigen enzovoort. Een stiltegebied heeft een minimum aan gebiedsvreemde geluiden en zoveel mogelijk gebiedseigen geluiden.”

"Stilte is de aanwezigheid van rust en natuurlijk geluid"
Willy Verbruggen, stiltemeter

Powernap

Wist je dat er permanente hangmatten in het stiltegebied hangen? Je vindt ze op het parcours van de uitgestippelde wandelingen.

Het is belangrijk dat er meer en meer stiltegebieden zoals dat van Hingene komen, zodat mensen kunnen ontsnappen aan al het rumoer, meent Willy Verbruggen. “In Vlaanderen is dat al bij al niet evident. In elk stiltegebied zal je bij momenten bijvoorbeeld vliegtuigen horen, omdat onze regio zo dichtbevolkt en druk gebruikt is.”

Wie wil genieten van de Bornemse rust en natuur kan dat doen vanop de fiets of al wandelend. Er worden in Cluster Bornem ook speciale stiltewandelingen georganiseerd. En houd gerust halt voor een stille powernap in een van de hangmatten die er geïnstalleerd zijn.Foto boven: © ANB