Aanzet tot toegangspoort voor de Polders van Kruibeke

In Kruibeke werd deze week gestart met de aanleg van het multifunctionele natuurgebied ‘Kortbroek’. In het kader van het Europees Interreg project ‘Sustainable Tourism in Estuary Parks’ (STEP) leggen het ANB en W&Z in samenwerking met de gemeente Kruibeke er twee visvijvers, een rietveld en wandelpaden aan. Tegelijkertijd staat ook de herinrichting van de aanpalende Scheldelei op het programma.

Ten noorden van de Scheldelei, tussen het kasteelpark Altena en de Schelde, zijn kranen begonnen met het graven van twee grote visvijvers. Eén vijver is voorbehouden aan de lokale visclubs.

Stefaan Nollet, projectingenieur bij W&Z: “Bij de inrichting van het overstromingsgebied gingen een aantal visputten verloren. In deze  nieuwe visvijver kunnen de lokale clubs voortaan hun viswedstrijden organiseren." De tweede vijver krijgt een natuurlijke inrichting met rietkragen en waterplanten, rust- en paaiplaatsen voor vissen en enkele eilandjes. Zo ontstaat een gevarieerde vijver met verschillende biotopen. Hier worden ook vissteigers voorzien voor de recreatieve hengelaars.

In het noorden ontwaar je al enkele vijvers waar vele vogels reeds thuis zijn. Verder komen er nog kleinere poelen voor amfibieën. Omwonenden en bezoekers genieten mee van de uitzonderlijke natuur. "Het wordt een park waar iedereen ook kan genieten van de natuur", benadrukt Laurent Vanden Abeele, projectleider bij het ANB. "Rondom is een wandelpad, een avontuurlijke weg met stapstenen, een speelweide en er zullen vogelkijkwanden zijn. We verwachten hier veel wandelaars."

De werkzaamheden zullen vermoedelijk duren tot het najaar. Burgemeester Jos Stassen licht toe: "Tijdens de werken wordt een apart fiets- en wandelpad voorzien op de Scheldelei om de hinder zoveel mogelijk te beperken en zo de mensen veilig door de werken te loodsen. Later start de herinrichting van de Scheldelei. Op deze verkeersas worden gescheiden rijbanen met bomenrijen, ruime parkeerzones en veilige fietspaden voorzien. Deze inrichting is een eerste realisatie in de ontwikkeling van de onthaalsite Scheldelei, één van de vier geplande toegangspoorten van de Polders van Kruibeke.” Schepen van Toerisme Erik Blommaert: "Vanaf de Scheldelei kun je binnenkort de polders aan weerszijden verkennen, de waterinfrastructuurwerken bewonderen, naar de overkant van de Schelde gaan, en genieten van de omgeving. Dé ideale uitvalsbasis om Kruibeke te ontdekken!"


Meer informatie vind je op www.gogkbr.be, www.step-projects.eu en de Facebookpagina van De Polders van Kruibeke.