In 2019 werkten we de lange waterkeringsmuur in het Antwerpse havengebied af. Die moet het havengebied bij extreme waterstanden beschermen tegen overstromingen. Zopas kreeg deze muur een heuse make-over. Tijdens graffiti-workshops grepen 500 deelnemers hun kans én hun verfbus om van de muur een kleurrijke verwelkoming te maken voor al wie er op de Schelde aan voorbijvaart. 

Creatieve bescherming

We bouwden de betonnen waterkeringsmuur om de haven van Antwerpen te beschermen tegen overstromingen vanuit de Schelde. We creëerden daarbij ook voldoende capaciteit om transportleidingen te voorzien onder de grond langs de Scheldelaan. Zo dragen we bij aan de duurzame ontwikkeling van de haven en dus minder wegtransport.

In 2019 toverden een tachtigtal graffitikunstenaars de straatkant van de muur al om tot een reusachtig kunstwerk. Nu was de waterkant aan de beurt. Maar liefst 500 creatievelingen mochten de muur onder handen nemen. De organisatoren, Port of Antwerp en De Vlaamse Waterweg, deden voor deze gigantische workshop een beroep op 2 gespecialiseerde partners: de Gentse vzw Wallin en de vzw Spray and Play uit Mortsel.

“Onze haven is gekend als het industriële en logistieke hart van de Belgische economie. Maar voor het brede publiek is het havengebied vaak nog een verborgen parel. Met dit unieke event wilden we iedereen de kans geven om de haven op een originele manier te ontdekken”, zegt Lennart Verstappen, woordvoerder van Port of Antwerp. 

Verwelkoming met graffiti

“Met deze bijzondere waterkeringsmuur verwelkomen we iedereen die via het water de haven en de stad komt bezoeken”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Van de bemanning van schepen over passagiers op internationale cruiseliners tot de pendelaars op DeWaterbus.”

Wil je de waterkeringsmuur met je eigen ogen zien? Dan heb je daar nog even de kans voor. Binnenkort wordt het werk van het aanstormend talent overschilderd door professionele taggers. De straatzijde van de muur ligt langs de Scheldelaan, ter hoogte van de site van Total op de rechteroever. De waterkant van de muur kan je bezichtigen vanop DeWaterbus die vaart tussen het centrum van Antwerpen en Lillo.