Veel interesse voor geplande inrichting van Sigmagebieden rond Nete en Kleine Nete

In Lier en Nijlen werden op 30 juni en 1 juli 2014 twee infomarkten gehouden over de inrichting van de Sigmagebieden rond de Nete en Kleine Nete. De bevolking en andere betrokkenen kregen er informatie over de plannen van Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) om de regio beter te beschermen tegen overstromingen en de natuurwaarden te verhogen. De voorbije maanden werden de plannen nog aangepast om de landbouw in het gebied leefbaar te houden.

In een gebied van 265 hectare rond de Nete en de Kleine Nete is als onderdeel van het Vlaamse Sigmaplan een uitgebreid inrichtingsproject gepland. Het doel is dubbel: de regio beter beschermen tegen wateroverlast en in één adem de waardevolle Netenatuur nieuw leven inblazen. De inrichting gebeurt met oog voor de landbouwers die in het gebied actief zijn, zodat de leefbaarheid van hun bedrijf niet in het gedrang komt.

Het projectgebied is uitgestrekt en telt drie zones. De eerste zone waar ingrepen gepland zijn, ligt langs de Beneden-Nete, op het grondgebied van Lier en Duffel. De tweede zone, langs de Kleine Nete, is het gebied Varenheuvel-Abroek op het grondgebied van Grobbendonk, Zandhoven en Nijlen. De derde zone is het mondingsgebied van de Grote Nete, op het grondgebied van Lier, Berlaar en Nijlen.

Bescherming van de woongebieden en plaats voor de roerdomp
In de zone Beneden-Nete liggen de twee Anderstadtgebieden, de Polder van Lier, Zone Hof van Lachenen en de Vijvers aan Anderstadt. Koen Segher van W&Z: “De eerste drie gebieden moeten voor meer veiligheid zorgen in de regio. Die bestaande gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) worden aangepast, zodat de Nete zelfs bij de hoogste waterstanden haar overtollige water ruimschoots kan bergen. Zo blijven de achterliggende woongebieden gespaard van overstromingen.”

Rond de Beneden-Nete zal straks ook de natuur een hoofdrol spelen. Anderstadt 1 wordt gedeeltelijk teruggegeven aan de natuur. Een hele strook langs de rivier komt onder invloed van het getij en zo ontstaan waardevolle slikken en schorren. Ook voor een ander nat natuurtype, wetland, komt er volop ruimte langs de Beneden-Nete. Koen Deheegher van het ANB: “Wetlands zijn natte natuurgebieden waar tal van vogels en planten bijzonder goed gedijen. In Zone Hof van Lachenen ontstaat er een ideale habitat voor de roerdomp, een zeldzame reigerachtige vogel. In de volledige zone Beneden-Nete komt er 65 hectare natte natuur bij, met open water, riet, slikken en schorren.”

Leefbare lokale landbouw
In Varenheuvel-Abroek, de tweede zone die zich uitstrekt over een lange strook grond van 135 hectare in Nijlen, Zandhoven en Grobbendonk, werden de oorspronkelijke plannen bijgesteld. Dat gebeurde nadat uit het landbouweffectenrapport was gebleken dat de geplande natuuringrepen te nadelige gevolgen zouden hebben voor de landbouw in het gebied. Om de lokale landbouw leefbaar te houden werd in overleg met de landbouworganisaties beslist om 75 hectare grond ten zuiden van de Kleine Pulsebeek voor te behouden voor landbouw. Dat gebied krijgt eigen afwateringsgrachten naar de Kleine Nete, zodat het overtollige water er zo snel mogelijk kan wegvloeien. Voor de landbouwers die toch moeten wijken, of schade of verlies lijden, werkte de Vlaamse overheid een programma met compensaties uit: het flankerende landbouwbeleid.
De rest van die zone wordt ingericht op maat van de natuur. Winteroverstromingen vanuit de Kleine Pulsebeek blijven bestaan. Zo wordt de bufferwerking van het gebied verder verbeterd.

Onderzoek naar inrichting mondingsgebied
Na de werken van het Sigmaplan moet de roerdomp ook zijn gading kunnen vinden in het mondingsgebied van de Grote Nete. In die derde zone van het Sigmaproject Nete en Kleine Nete komt er voor de vogel zo’n 54 hectare leefgebied bij in de vorm van wetland. Koen Segher: “De concrete inrichting van het mondingsgebied ligt nog niet helemaal vast. We onderzoeken alle mogelijkheden, maar in elk geval streven we ook hier naar een evenwicht tussen bescherming van de woongebieden, herstel van de natuur en het behoud van lokale landbouwbedrijven.” De werken voor het Sigmaproject Nete en Kleine Nete starten ten vroegste in 2016.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact