Update: Zeescheldebekken bereidt zich voor op gevaarlijk stormtij

Afgelopen nacht stond het water in de Schelde en haar zijrivieren bijzonder hoog. Maar ook vandaag en morgen krijgen de rivieren te kampen met gevaarlijk hoge waterstanden. De weersvoorspellingen gaan uit van een stormtij: de combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag vingen een aantal overstromingsgebieden van het Sigmaplan met succes overtollig rivierwater op.

Sinds gisteren waait de wind krachtig over de Noordzee en vanavond en morgen woedt er zelfs een noordwesterstorm, met windsnelheden tot 9 beaufort. De afgelopen nacht was ‘gewoon stormtij’ voorspeld, wat betekent dat in Antwerpen waterpeilen van meer dan 6,60 m TAW verwacht werden. Uiteindelijk werd een waterpeil van 6,48 m TAW bereikt. Ook de volgende nacht worden waterpeilen van om en bij de 6,50 m TAW verwacht.

Vrijdag

Het stormfront op de Noordzee neemt vrijdag nog in hevigheid toe. Tegelijk verwachten we in heel Vlaanderen sneeuw- en regenbuien. In combinatie met het springtij van vrijdag zal de storm ervoor zorgen dat het water in het Scheldebekken zeker vrijdag gevaarlijk hoog kan komen te staan. Voor vrijdagnamiddag 13 januari dreigt er zelfs ‘gevaarlijk stormtij’. Zo verwachten we dat in Antwerpen het waterpeil van de Schelde vrijdagmiddag tot 7,25 meter TAW zal stijgen. In Melle houden we rekening met hoge waterpeilen op de Ringvaart.

Waakzaamheid

W&Z treft de nodige voorzorgsmaatregelen. Aan de kust worden in de loop van vandaag en morgen zandzakken geplaatst ter hoogte van Sas Slijkens in Oostende. Zo voorkomen we dat het water het kanaal inloopt of de omliggende huizen waterschade oplopen.

In Antwerpen werden woensdagavond de waterkeringspoorten op de Scheldekaaien gesloten om wateroverlast in de stad te vermijden. Op donderdag en vrijdag geldt een parkeerverbod op de kaaien; om haar inwoners op de hoogte te houden, voorziet de stad Antwerpen geregeld updates via haar infokanalen.

Ook stroomafwaarts van Antwerpen zullen alle waterkeringspoorten langs de Schelde gesloten zijn. De keersluizen in Gent worden gesloten om de binnenstad te beschermen.

Sigmagebieden in actie

Gisteren vielen de waterstanden iets lager uit dan verwacht, maar de alarmfase blijft van kracht. Verschillende overstromingsgebieden van het Sigmaplan traden tijdens de nacht van woensdag op donderdag in werking. Het pas afgewerkte gecontroleerde overstromingsgebied Zennegat in Battel (Mechelen) trad voor het eerst in werking (zie foto). Het bewees zijn nut door overtollig rivierwater te bufferen. Ook het overstromingsgebied Potpolder I in Waasmunster trad in werking en de Polder van Anderstadt I (Lier) liep vol.

Ook vrijdagnamiddag zullen verschillende gebieden in actie schieten: ze vangen tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en vermijden zo wateroverlast. Het gaat onder meer over de overstromingsgebieden Zennegat (Mechelen), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Tielrodebroek (Temse) en de Polders van Kruibeke.

De Polders van Kruibeke, met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, staan voor een primeur. Bij een verhoogd Scheldepeil van 7 meter TAW zal het gebied zich vrijdagmiddag voor het eerst vullen. Als gevolg daarvan neemt het risico op overstromingen in het Scheldebekken fors af. De Polders van Kruibeke, bij normale weersomstandigheden een toegankelijk natuurgebied waar veel gewandeld wordt, zijn volledig afgesloten tijdens het stormtij.

Wind als aanjager

Om te kunnen voorspellen hoe hoog de waterstand vrijdagnamiddag zal komen, is het afwachten hoe de windvelden zich in de loop van donderdagavond en vrijdag zullen ontwikkelen. Vannacht zijn er rukwinden tot 100 km/u mogelijk. Voor vrijdag houden we voorlopig rekening met rukwinden van 90 km/h en plaatselijk meer. Vooral de windrichting is ongunstig: bij felle west- tot noordwestenwind wordt het water in de Westerschelde opgestuwd, wat aanleiding geeft tot extra hoge waterstanden. Een evenaring of overschrijding van het peil van de sinterklaasstorm van 6 december 2013 is nog altijd niet uitgesloten.

Zolang de alarmfase duurt, zullen de dijken aan de rivierzijde van de Sigmagebieden afgesloten zijn voor recreanten. Langs die ‘overloopdijken’ stromen verhoogde waterpeilen de overstromingsgebieden binnen.

Update verwachtingen

De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde worden regelmatig geüpdatet en zijn terug te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium en op www.waterinfo.be

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact