Het gaat goed met de tekenlessen in openlucht van de Nederlandse kunstenares Wapke Feenstra. Zij wil een zo volledig mogelijke schets van het Sigmagebied Vlassenbroek in Dendermonde maken en de tekeningen van alle deelnemers verzamelen in een beeldboek. Ook de laatste tekenlessen van deze zomer zijn bijna volledig volzet.

Feenstra organiseert nog tekenlessen onder de blote hemel op 14, 15 en 16 augustus. Die zijn bijna volzet: elke dag kunnen er nog maar twee mensen bij. “Met tekenborden en klapkrukjes fietsen we met acht tot tien mensen naar Vlassenbroek en trekken we het veld in”, zegt Feenstra. “Alle tekenaars, zelfs de beginners, worden daar vakkundig en geduldig begeleid door kunstenaars Ibe Ryde en Lucie Renneboog.” De meeste tekeningen worden later internationaal uitgegeven in een beeldboek van Vlassenbroek en verschijnen ook digitaal. Zo wil Feenstra Vlassenbroek zichtbaar maken voor zoveel mogelijk mensen.

Scandagen
Ook de tekeningen die werden gemaakt op vraag van omwonenden bleken een groot succes. Daarom is hun aantal uitgebreid naar twintig. Die tekeningen worden eveneens opgenomen in het beeldboek. Dankzij Feenstra’s project zochten de tekenaars in het gebied en de bewoners rondom spontaan contact met elkaar.
Voor de gezinsworkshop op zaterdag zijn er geen plaatsen meer, maar iedereen mag zelfstandig naar Vlassenbroek trekken met zijn of haar tekenmateriaal en zijn schetsen indienen voor het beeldboek. Op zondag 17 augustus kun je Feenstra vinden in het achterzaaltje van Huize Geertrui in Vlassenbroek. Daar ben je welkom om je tekeningen te laten scannen of om gezellig bij te praten over het project, het beeldboek of iets helemaal anders, zelfs als je geen tekeningen bij je hebt.

Tekenlessen in najaar
Tijdens een ‘natuurverken-workshop’ zal Feenstra nog zoeken naar goede uitkijkpunten in Vlassenbroek. "Voor die workshop hebben we nog geen datum, omdat het vakantie is’, zegt de kunstenares. ‘We wachten nog even tot iedereen weer thuis is en leggen pas dan een dag vast." Na de vakantie wil Feenstra extra tekenlessen organiseren voor de scouts en de Chiro.

In september volgt nog een scandag voor mensen die uit eigen beweging gaan tekenen in Vlassenbroek. Als er in oktober nog steeds voldoende belangstelling is, wordt ook dan één scandag gehouden. De data van die twee scandagen zullen worden aangekondigd op de website www.tekenen-in-vlassenbroek.be.


Wie nog wil deelnemen, kan een mail sturen naar Wapke Feenstra op wapke@wapke.nl, of haar bellen op 0488 81 42 34.