Stormtij op komst

De Schelde en haar zijrivieren krijgen vanaf deze namiddag te kampen met gevaarlijk hoge waterpeilen. De weersvoorspellingen gaan uit van een stormtij: de combinatie van springtij en een westerstorm op de Noordzee. Een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan is klaar om overtollig rivierwater op te vangen en op die manier wateroverlast zoveel mogelijk te vermijden.

Twee keer per maand is er sprake van springtij: het verschil tussen hoog- en laagwater is dan het grootst. Als springtij uitzonderlijk samenvalt met een westerstorm op de Noordzee, zoals vandaag, is waakzaamheid geboden. Stormvloedgolven rollen dan het Zeescheldebekken binnen en zorgen voor hoge waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren, van Gent tot Lier. Ook in Oost- en West- Vlaanderen staan de waterpeilen hoger dan normaal.

Alarmfase

Deze namiddag zal het waterpeil van de Schelde in Antwerpen boven 7 meter TAW uitstijgen. Die hoge waterstanden verwachten we ook verder landinwaarts. Daarom kondigt De Vlaamse Waterweg nv op aanraden van het Waterbouwkundig Laboratorium de alarmfase ‘gevaarlijk stormtij’ af voor woensdagnamiddag- en avond. Dat wil zeggen dat alle gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan in werking zullen treden en water zullen bufferen. Bovendien nemen we verdere voorzorgsmaatregelen.

Vlaanderen telt op dit moment zestien gecontroleerde overstromingsgebieden. Maar om onze regio nog beter tegen de gevolgen van stormweer te beschermen, blijven we overstromingsgebieden aanleggen. Tegen 2030 zullen er verspreid over een groot deel van Vlaanderen zo’n twintig overstromingsgebieden liggen.

Primeur voor Polders van Kruibeke

Sinds dinsdagnamiddag zijn de waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien gesloten om wateroverlast in de stad te vermijden. De poorten blijven ook vandaag gesloten en er geldt een parkeerverbod aan de kaaien. Ook stroomafwaarts van Antwerpen zullen alle waterkeringspoorten langs de Schelde gesloten zijn. In de Polders van Kruibeke werd de inwateringssluis deze voormiddag al gesloten. Daardoor is het gebied zo ‘leeg’ mogelijk en kan het zoveel mogelijk overtollig Scheldewater opvangen.

De gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan vangen tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en vermijden zo wateroverlast. Het gaat onder meer over de overstromingsgebieden Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de Polders van Kruibeke. De Polders, met 600 hectare het grootste gecontroleerd overstromingsgebied van Vlaanderen, staat voor een primeur. Het gebied zal zich namiddag voor het eerst vullen. Als gevolg neemt het risico op overstromingen in het Scheldebekken fors af.

Verwachte hinder

Zolang de alarmfase duurt zullen de dijken langs de rivieren in de Sigmagebieden afgesloten zijn. Langs die ‘overloopdijken’ stroomt overtollig water de overstromingsgebieden binnen. De Polders van Kruibeke, een natuurgebied dat veel wandelaars aantrekt, zullen volledig afgesloten zijn tijdens het stormtij.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact