Op zaterdag 4 en zondag 5 november verwachten we springtij op de Schelde. De hoge waterstanden van de rivier zorgen dan voor een bruisend schouwspel. Kom het ontdekken in Kruibeke!

Springtij zorgt twee keer per maand voor bovengemiddelde waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren. Zin om dit natuurfenomeen van dichtbij te beleven? Vat dan tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie post aan de nieuwste getijdensluis van het Sigmaplan.

Kolkend getij

Wie de voorbije zomer de Polders van Kruibeke bezocht, het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen (600 hectare), kon er niet naast kijken. Het gebied beschikt over een imposante getijdensluis, die sinds eind juni dagelijks een hoeveelheid Scheldewater het gebied in laat stromen. Zo vormt zich achter de sluis een waardevol slikken- en schorrengebied. Leuk extraatje: bij hoge waterstanden vormt het instromende water aan de sluis een kolkende waterval.

Innovatieve sluizen

Door het springtij belooft het effect van het instromende water op zaterdag 4 en zondag 5 november extra spectaculair te worden in Kruibeke. Op deze momenten zijn de waterstanden het hoogst (en mag je spektakel verwachten): zaterdag rond 16 uur en zondag rond 17 uur. Je vindt de sluis op de Scheldedijk, op 400 meter wandelen van de aanlegsteiger van het veer in Kruibeke.