Van 22 maart tot 1 april loopt de Internationale Scheldeweek. Frankrijk, België en Nederland zetten dan de grote ecologische, culturele en economische waarde van de Schelde in de schijnwerpers.

Wat en wanneer?

Tijdens de Scheldeweek kan het publiek in drie landen deelnemen aan zestien activiteiten op, in of langs de boorden van de rivier. De aftrap valt op vrijdag 22 maart, dan is het ook Internationale Scheldedag. Tot paasmaandag kun je – van bron tot monding – langs 350 kilometer deelnemen aan boot-, fiets- en wandeltochten. Zo kun je gaan wandelen in de Kalkense Meersen, vissen of zelf de waterkwaliteit onderzoeken. Ook staat er een gps-rally in de Hedwige- en Prosperpolder op het programma. Dat natuurgebied-in-aanbouw is normaal niet toegankelijk voor publiek. De Polders van Kruibeke toveren tijdens de Scheldeweek elke dag een originele activiteit uit hun hoed. 11 activiteiten op 11 dagen, staan er op de agenda. In de Antwerpse haven zijn er verschillende excursies voor groepen. Vroeger waren hier vaak conflicten met natuurverenigingen rond de uitbreiding van de haven. Nu wordt er samen naar oplossingen gezocht.

Scheldehappening

De Scheldeweek wordt op paasmaandag afgesloten met de Scheldehappening. Van Wetteren tot Boom zijn er dan onder meer gegidste boottochten.

De Internationale Scheldeweek is een grensoverschrijdend initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en valt onder het Europese Scaldwinproject. Daarbij streven acht internationale partners samen naar een betere waterkwaliteit.

Programma

Klik hieronder op de programma's om te kijken wat er in de Sigmaprojecten te doen is rond de Scheldeweek. Het volledige programma vind je hier.

Kalkense Meersen  |  Hedwige-Prosperproject  |  Polders van Kruibeke

 


Meer informatie: Scheldeweek en Scheldehappening
Download hier de programmabrochure van de Scheldehappening.