In het Sigmaproject Vlassenbroek in Dendermonde kun je op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus tekenlessen volgen in de vrije natuur. “Daarna worden de tekeningen gebundeld in een beeldboek dat internationaal wordt uitgegeven”, zegt de Nederlandse kunstenares en organisatrice Wapke Feenstra.

De tekenlessen vinden plaats in de openlucht in het gecontroleerde overstromingsgebied Vlassenbroek. Aan het einde van de negentiende eeuw raakte dit dorpje al zeer geliefd bij de kunstenaars van de Dendermondse School. Om het kunstzinnige karakter van Vlassenbroek in de verf te zetten, doen Waterwegen en Zeekanaal NV, de Vlaams Bouwmeester en de stad Dendermonde een beroep op Wapke Feenstra. De Nederlandse kunstenares wil de komende twee jaar een volledige voorstelling maken van Vlassenbroek. De tekenlessen van augustus vormen daarin een belangrijke stap.

Waarnemen in de vrije natuur

De nadruk ligt op waarnemen en tekenen in de vrije natuur. “Net zoals de kunstenaars het honderd jaar geleden al deden”, zegt Feenstra. “De schetsen en schilderijen moeten niet alleen de realiteit weergeven. Tekenen is ook nadenken over hoe iets er later zal uitzien, of hoe het er nu volgens de tekenaar uitziet.”

Achteraf worden de meeste tekeningen gebundeld in een boek dat internationaal wordt uitgegeven. De tekeningen verschijnen ook digitaal om Vlassenbroek zichtbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Deelnemen?

Wie wil deelnemen aan de tekenlessen onder de vrije hemel, kan zich inschrijven door een mail te sturen naar Wapke Feenstra op wapke@wapke.nl. Telefonisch kun je haar bereiken op het nummer 0488/81.42.34. Vermeld wel op welke dagen je aanwezig wilt zijn en of je over een eigen fiets beschikt. Een inschrijving kost 10 euro, maar daarvoor krijg je ook tekenmateriaal en een consumptie. Verzamelen doen de tekenaars in het achterzaaltje van Huize Geertrui, pal in het midden van Vlassenbroek.

Ook als je op eigen initiatief gaat tekenen in Vlassenbroek, kunnen je kunstwerken worden opgenomen in het boek. Op 12 en 13 juli worden er al tekeningen gescand in eetcafé De Kleine Notelaar in Dendermonde. Daarna vinden er nog scandagen plaats op 17 augustus en een voorlopig onbepaalde dag in september.


Hier vind je meer informatie over het kunstproject.