Het LIFE+-project Scalluvia, dat 90 hectare elzenbroekbossen en kreken herstelt in de Polders van Kruibeke, loopt op zijn einde. Dit jaar voeren de projectpartners nog een aantal optimalisatiewerken uit. Onder meer een grootschalige opruimactie.

Projectcoördinator Katrijn Vannerum van het Agentschap voor Natuur en Bos: “Rond de Rupelmondse Kreek stond het vroeger vol met weekendhuisjes en vissershuisjes. Die zijn in het verleden al geruimd, onder meer door De Vlaamse Waterweg nv. Maar er is nog heel wat werk. Zo ligt er nog veel asbest in de bossen rond de kreek. Maar ook gedumpt afval, puin, nog enkele betonnen brugjes ... Ook de resterende oeverversteviging halen we weg.”

Daarnaast richten de opruimers zich op restanten van planten die de eigenaars van de weekendhuisjes in hun tuin hadden gezet. “Het gaat vooral om bamboe, maar er staat ook sneeuwbes, laurierkers … Typische tuinplanten, waar me moeilijk vanaf geraken. Maar ze moeten weg: het zijn woekerende planten die de natuurlijke flora bedreigen.”

Pauze tijdens broedseizoen

Vorige week is Wase Werkplaats vzw, een sociale werkplaats, gestart met het weghalen van de uitheemse planten. Ook volgende week is de aannemer nog aan het werk in de Polders. Dan liggen de werken even stil. “Midden maart begint het broedseizoen en ook de otters en bevers die in de Rupelmondse Kreek leven gaan binnenkort jongen werpen. Om de dieren niet te storen, nemen we pauze tot juli”, legt Katrijn Vannerum uit. “Deze zomer gaat Wase Werkplaats vzw verder met het verwijderen van exoten en het ruimen van afval.”

“Er wordt trouwens regelmatig zwerfvuil opgeruimd in de Polders van Kruibeke. Vrijwilligers trekken er dan met vuilniszakken op uit. De gemeente Kruibeke coördineert die opruimacties.”

Nieuwe fruitbomen

Ook aan het Coninckshofke, een voormalig vakantiehuisje langs het Beverpad, gonst het van de bedrijvigheid. Natuurvereniging Kruin heeft daar onlangs de oude fruitbomen in de boomgaard gesnoeid en zal er de brandnetels onder controle houden. “De boomgaard lag er wat verwaarloosd bij”, vertelt Katrijn Vannerum. “Wase Werkplaats vzw zal hier deze maand nog opkomende boompjes verwijderen en tien nieuwe fruitbomen aanplanten. Het gaat om oude fruitrassen, vooral appels, maar ook peer, kers en pruim. De lokale landbouwer Sven Van Wauwe zal zijn schapen in de boomgaard laten grazen om hem te helpen onderhouden.”

Pareltjes in de polders

Het Coninckshofke is een van de trekpleisters van de Polders van Kruibeke. Je kan er bijzondere vogels spotten aan de vogelkijkwand en bijleren over de fauna en flora in het natuurgebied. Ook op andere plaatsen in de Polders komen natuurminaars aan hun trekken. En ook fietsers, kunstliefhebbers, speelvogels … worden op hun wenken bediend. Het toeristische magazine UIT in Kruibeke heeft dat helemaal begrepen en zette tien ‘parels van de polders’ in de kijker. Je kan het boekje hier doorbladeren. Of pik een exemplaar op aan het toeristisch infopunt in Bazel en Rupelmonde.

Afsluiten in stijl

Van 13 tot 15 juni vindt in het kasteel van Wissekerke in Kruibeke het slotsymposium van Scalluvia plaats. Het wordt een afsluiter in stijl, met onder meer een ice break-event, een gegidste wandeling door de elzenbroekbossen, workshops rond natuurherstel, monitoring en mede-eigenaarschap, een beversafari en een uitstap naar het Grenspark Groot-Saeftinghe.

Breng je stem uit!

Scalluvia is genomineerd voor een Natura 2000 Award en komt ook in aanmerking voor de publieksprijs. Het project met het hoogste aantal stemmen ontvangt de EU Citizens’ Award. We roepen iedereen op om te stemmen op Scalluvia via deze link. Stemmen kan nog tot 22 april 2018.