In september verhuisden 39 kleine modderkruipers naar de Rupelmondse Kreek in de Polders van Kruibeke. Het LIFE+-project Scalluvia werkt er aan een ideaal leefgebied voor de vissoort.

Exact 39 kleine modderkruipers van een gezonde populatie elders in Oost-Vlaanderen hebben hun thuis ingeruild voor de Rupelmondse Kreek. Daar wacht de zeldzame visjes de taak om uit te groeien tot een waardevolle populatie. De kleine modderkruiper is een van de zes doelsoorten waarvoor het LIFE+-project Scalluvia aan een ideaal leefgebied werkt in de Polders van Kruibeke. Bij eerdere inventarisatie in en rond de Polders werd de vissoort nog niet opgemerkt. Via de visvriendelijke stuw en het netwerk van beken en grachten dat met de Rupelmondse Kreek verbonden is, kunnen ze de regio verder koloniseren.

Bodembewoner

De kleine modderkruiper heeft zijn naam niet gestolen: het is een typische bodembewoner. Overdag graaft hij zich lekker knus in de bodem in. Zodra de schemer valt, komt hij ‘buiten’. Met de draadjes aan zijn bek tast hij dan de bodem af op zoek naar slakjes en ander lekkers. Onder zijn oog zit een uitklapbaar stekeltje dat hij gebruikt om zich te verweren tegen vijanden.

Bekijk hier hoe de visjes werden losgelaten!