Op woensdag 25 mei verwelkomen wij je graag in het Groot Schoor in Hingene voor een reis in de geschiedenis van de dijk.

Van 23 tot 25 mei loopt een onderzoek door archeologen van GATE. Zij zullen met een grote graafkraan een doorsnede maken dwars doorheen de kraagvormige dijk rond Groot Schoor.

Geschreven data en kaartmateriaal wijzen erop dat de eerste dijk dateert uit de middeleeuwen, na een storm die het Spierenbroekse Gat blank zette. Hoe vaak de dijk nadien werd verhoogd en verbreed, zal te zien zijn in de dijkdoorsnede.

Dit is geen alledaags archeologisch onderzoek. We geven je graag de gelegenheid om dit van dichtbij te beleven. Op 25 mei,  tussen 14 u en 18 u, kan je de eerste resultaten komen ontdekken.  Zowel de archeologen van GATE als de projectingenieurs van De Vlaamse Waterweg nv, die werken aan de ontpoldering in het kader van het Sigmaplan, geven ter plaatse een woordje uitleg.  

Dit onderzoek is een stap in de uitvoering van de ontpoldering van het Groot Schoor. Door de bestaande Scheldedijk te verlagen en van een bres te voorzien, zullen zich zoetwaterslikken- en schorren ontwikkelen in het gebied.  Dat is nuttige natuur waar heel wat dieren en planten zich thuis voelen.

Ook buiten deze archeologische studie is de regio van de Schelde rond Bornem altijd een bezoekje waard voor wandelaars en fietsers. Noteer zeker de klimaatwandeling op 28 mei: de gids zal tijdens deze tocht ook toelichting geven over het dijktracé.

https://sigmaplan.be/nl/home/kalender/klimaatwandeling-groot-schoor-hingene-de-natuur-is-jarig/

En onthou voor elke uitstap: neem bij het verlaten van natuurgebied niets anders mee naar huis dan je kiekjes, laat er niets anders achter dan je voetsporen. 

 Praktisch:

Wanneer:  woensdag 25 mei 2022

Hoe laat:  tussen 14 u en 18 u. De eerste rondleiding start om 14 u. De laatste rondleiding is voorzien om 17.30 u. Om het half uur starten de rondleidingen.

Locatie: Vitsdam in Hingene (Bornem). De locatie is bereikbaar via de openbare weg. Parkeren kan vlakbij. Eenvoudiger is het om met de fiets of te voet te komen.

De rondleiding is gratis en je hoeft je niet vooraf in te schrijven.

Tot dan!

 

kaartdijkcoupvitsdamhingene-2