Na stabilisatiewerken aan de kaaimuur ter hoogte van Het Steen, die passen binnen de realisatie van het Sigmaplan, werd er opnieuw een grote stap gezet naar de opening van de nieuwe Antwerpse cruiseterminal. De verschillende onderdelen van het 350 meter lange ponton werden geleverd aan het Steenplein. De komende maanden worden deze ter plekke afgewerkt en aan elkaar gemonteerd. Als alles vlot verloopt, zijn de werken afgerond in het voorjaar van 2021. Daarna kunnen zee- en riviercruises aan het nieuwe ponton aanmeren.

Nood aan extra capaciteit, comfort en duurzaamheid.

Antwerpen werd in de voorbije jaren steeds populairder als bestemming voor zee- en riviercruises. Zo vertrokken er het afgelopen jaar 887 riviercruises en 33 zeecruises vanuit Antwerpen. Dat is goed voor zo’n 147.372 passagiers. Gezien deze sterke groei in populariteit was er een stijgende nood aan extra capaciteit. Bovendien voldoet de huidige cruiseterminal onder hangar 21 aan het Zuiderterras niet meer aan de eisen inzake comfort en duurzaamheid. Reden te meer om een nieuwe cruiseterminal te plaatsen die beschikt over een betere en aangepaste infrastructuur die voldoet aan de huidige milieunormen.

Onderdeel van toeristisch onthaalcentrum.

De nieuwe cruiseterminal wordt geïntegreerd in het toekomstige toeristische onthaalcentrum in en rond Het Steen. De aanmeerplaats voor schepen wordt daarom verplaatst naar een locatie ter hoogte van Het Steen. Zo kunnen passagiers van zee- en riviercruises meteen optimaal ontvangen worden in de stad Antwerpen.

Drijvend, transparant paviljoen.

Het nieuwe ponton bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen leiden via twee bruggen naar het ponton. Op het ponton zelf bevindt zich een drijvend, transparant paviljoen. Bovendien komt er ook een aansluiting met het bestaande ponton, waaraan De Waterbus en het veer aanmeren.

Op het aanmeerponton beschermt een luifel de passsagiers tegen regen en schermt hen af van het water. De wand van de luifel heeft een open patroon, net zoals de toegangsbruggen en het paviljoen. De kleuren van de luifel en de toegangsbruggen zijn geïnspireerd op de typische kleuren die aanwezig zijn in de haven.

Opening van de cruiseterminal.

De onderdelen van het ponton werden met verschillende transporten via de Schelde naar het Steenplein gebracht. Een filmpje van het transport kan je hier bekijken. Nu alle verschillende onderdelen van het ponton zijn aangekomen aan het Steenplein, worden ze de komende maanden ter plekke afgewerkt en aan elkaar gemonteerd. Er wordt verwacht dat de werken in het voorjaar van 2021 afgerond zullen zijn. Dan kan de cruiseterminal verhuizen naar zijn nieuwe locatie. De eerste cruises kunnen dan vanaf de start van het nieuwe cruiseseizoen in het voorjaar van 2021 aan het nieuwe ponton worden ontvangen.