In het Sigmagebied Grote Vijver in Mechelen starten we met de aanleg van een overloopdijk langs de Dijle en een compartimenteringsdijk dwars door het gebied. Dat is de laatste stap vooraleer Grote Vijver zijn functie als gecontroleerd overstromingsgebied kan vervullen. Tijdens de werken blijft het jaagpad langs de Dijle afgesloten. Fietsers en wandelaars kunnen vanaf vrijdag 29 november wel over de nieuwe ringdijk.
Het zijn de laatste loodjes in Grote Vijver: de ringdijk rond het gebied is afgewerkt en we installeerden twee sluizen. Nu staan de overloopdijk en compartimenteringsdijk op het programma. Leuk weetje: het grondtransport voor deze werken gebeurt zoveel mogelijk over het water. Door in totaal 135.000 ton materiaal aan te voeren per schip, blijven er ongeveer 4700 vrachtwagens van de baan.
Wat de functie precies is van de sluizen en verschillende types dijken? Dat lees je in onze nieuwsbrief.
Droge voeten
Zodra de werken aan de overloop- en compartimenteringsdijk achter de rug zijn, zal Grote Vijver overtollig water uit de Dijle kunnen opvangen bij stormtij – wanneer springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee. Net als het nabijgelegen overstromingsgebied Zennegat helpt Grote Vijver zo de kans op overstromingen in de omgeving van Mechelen te verminderen. Bovendien zal er zeldzame zoetwatergetijdennatuur tot ontwikkeling komen. De activiteiten van de Mechelse Waterski Klub komen niet in het gedrang.
Omleiding jaagpad
Het jaagpad langs de Dijle blijft gesloten voor wandelaars en fietsers tot het einde van de werken aan de overloopdijk eind 2021. Via de nieuwe ringdijk is de Francis Van Den Eede-brug over de Nete vanaf vrijdagochtend 29 november wel weer bereikbaar zonder om te rijden via Walem.
Bekijk hier de kaart met de afgesloten wegen en de verkorte omleidingen.