Vanaf morgen kunnen voetgangers en fietsers vlot en veilig de Schelde over via de nieuwe tuibrug in Wetteren. De oude brug, de ‘passerelle’, wordt eind september afgebroken.

De onderdelen van de nieuwe tuibrug werden in september 2017 al aangeleverd over het water en op hun plaats gelegd. Maar voor de brug in gebruik genomen kon worden, moesten de aanloophelling, de trap en de brugleuningen nog worden afgewerkt. Die werken zijn nu achter de rug.

Functioneel en fraai

De nieuwe brug vervangt de ‘passerelle’ tussen Aard en Kapellendries, die verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige comfort- en gebruikseisen. Daarnaast is de brug te laag voor heel wat scheepvaartverkeer. De nieuwe brug heeft een doorvaarhoogte van 7 meter, zodat ook ‘drielaagscontainerschepen’ er onderdoor kunnen varen. Daarmee dragen we ons steentje bij aan de Europese en Vlaamse plannen om de Boven-Zeeschelde beter bevaarbaar te maken. Het ontwerp van de brug is bovendien afgestemd op het stadvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’, waarmee de gemeente de band met de rivier wil herstellen.

“De nieuwe fiets- en voetgangersbrug maakt het verkeer vlotter voor fietsers én voor de containerschepen die over de Schelde varen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De brug is echter niet alleen functioneel; het is ook een kunstwerk dat gezien mag worden. Dankzij de hoge pyloonmast heeft Wetteren er een fraaie blikvanger bij.”

Make-over voor hele omgeving

De brug maakt deel uit van een groter geheel: een vernieuwde Scheldeoversteek in Wetteren. Daar hoort ook de aanloophelling op de linkeroever (kant Overschelde) bij. Via die helling van 170 meter lang kunnen fietsers en voetgangers vlot en afgescheiden van ander verkeer de Kapellendries en de N407 bereiken. Aan de andere kant van de aanloophelling ligt een licht hellende trap, die de verbinding maakt met het jaagpad langs de rivier richting Wichelen. Daarnaast kreeg de Tragelweg een opfrisbeurt. De straat werd onder meer voorzien van een aantal nieuwe parkeerplaatsen en twee kiss-and-ridezones. De heraanleg van het pleintje aan de Kapellendries staat nog op de planning na de afbraak van de oude brug (vermoedelijk in de tweede helft van september). De officiële opening van het pleintje staat eind dit jaar gepland.

In een latere fase komt er nog een groene promenade in het verlengde van de aanloophelling. Die zal doorlopen tot aan de wegbrug (N407), vlak buiten het centrum van Wetteren.

Samenwerking

Het project maakt deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen De Vlaamse Waterweg nv, de gemeente Wetteren en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark. De kosten voor de brug worden deels gedragen door de gemeente Wetteren en deels door De Vlaamse Waterweg nv. Het project krijgt bovendien subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen en de Europese Unie.