Op 15 mei lieten integraal waterbedrijf TMVW en W&Z een nieuwe drinkwatertoevoerleiding trekken onder de Durme tussen Hamme en Temse. De nieuwe leiding, die Sint-Niklaas van drinkwater zal voorzien, is nodig om de aanleg van de ontpoldering Klein Broek in het kader van het Sigmaplan mogelijk te maken.

Voor de realisatie van het Sigmaplan zullen W&Z en het ANB in de regio Hamme-Temse het gebied Klein Broek ontpolderen. Door die ontpoldering zal er twee keer per dag, op het ritme van de getijden, Durmewater in het gebied stromen. De drinkwatertoevoerleiding die door het gebied loopt, is niet bestand tegen die condities. Daarom moet die over een lengte van bijna 700 meter aangepast worden. W&Z en TMVW lieten de bestaande leiding vervangen door twee parallelle leidingen. Een maand geleden werd de eerste leiding van Hamme naar Temse onder de Durme getrokken. Op 15 mei was het de beurt aan de tweede leiding, tien meter verderop.

Technisch hoogstandje

Frederick De Sutter, projectingenieur bij TMVW: “De ontpoldering van Klein Broek legt ter hoogte van de onderdoorgang met de Durme speciale vereisten op aan de leidingen die Sint-Niklaas van drinkwater voorzien. De ontpoldering verhoogt het risico op grondzettingen, erosie en roestvorming en kan er ook voor zorgen dat de leiding gaat opdrijven. De bestaande drinkwatertoevoerleiding is hier niet tegen bestand en moest dus vervangen worden. De leidingen die we nu hebben getrokken, zijn ook trekvaste stalen leidingen, maar dan met een speciale coating op basis van polypropyleen. Die moet er mee voor zorgen dat de 700 meter lange leidingen minstens 50 jaar meegaan, zelfs onder de extreme omstandigheden van de ontpoldering.”

Het intrekken van de drinkwatertoevoerleidingen was een technisch hoogstandje. Het terrein werd tot in de puntjes voorbereid om de werken te kunnen uitvoeren. De 18 meter lange buizen werden minutieus aan elkaar gelast en de leiding werd perfect gecoat. De hele operatie duurde 80 werkdagen, maar het intrekken van de buis zelf was op enkele uren geklaard. Dankzij telekranen en rollenstellen op de rechteroever van de Durme kon de boormachine op de linkeroever de leiding vlot intrekken. Na de nodige kwaliteitscontroles zullen de drinkwatertoevoerleidingen volgende maand aan het waternet worden gekoppeld. Inwoners van de regio zullen geen hinder ondervinden: de drinkwatervoorziening wordt op geen enkel moment onderbroken.

Veiligheid en getijdennatuur

De vervanging van de drinkwatertoevoerleiding onder de Durme is een belangrijke stap voor het Sigmaproject in de Durmevallei. Hans Quaeyhaegens van W&Z: “De nieuwe drinkwatertoevoerleiding maakt de weg vrij voor de ontpoldering van Klein Broek op het grondgebied van Temse. De ontpoldering geeft de Durme letterlijk speelruimte en vermindert zo de kracht van het water dat bij vloed vanuit de Schelde in de Durme stroomt. Op die manier helpen we opslibbing te verminderen en het evenwicht van de rivier te herstellen. Zo wordt wateroverlast vermeden. Binnen enkele jaren zal tweemaal per dag Durmewater in en uit het gebied stromen. Daardoor ontstaat zoetwatergetijdennatuur, die zeldzaam is in heel Europa. Door alle Sigmaprojecten van Lokeren tot Hamme wordt de Durmevallei straks een hotspot van biodiversiteit, met tal van mogelijkheden voor recreanten.”


Klik hier voor meer info over het Sigmaproject Durmevallei