Nieuw jaagpad krijgt vorm aan Scheldeoever in Wichelen

Verstevigde dijk en aangesloten pompstation beperken voortaan risico op watersnood.

Twee jaar geleden gingen de werken van start aan de Scheldeoever in Wichelen. De versteviging van de dijk is vandaag zo goed als rond, en ook het jaagpad krijgt steeds meer vorm. De investeringen kaderen binnen het Sigmaplan om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen. Afgelopen week werd ook de nieuwe pompinstallatie in Bohemen in gebruik genomen, waardoor het gebied rond de Bosbeek in Wichelen voortaan gespaard moet blijven van wateroverlast.

Als gemeente aan de Schelde kent Wichelen de kracht van de natuur als geen ander. Begin januari nog stonden politie en brandweer paraat toen de Schelde er gevaarlijk hoge waterstanden bereikte. Bovendien brokkelt de oever – op meerdere plaatsen in Wichelen – steeds verder af door de kracht van het getij. Dankzij een succesvolle samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente, is Wichelen voortaan beter beschermd tegen watersnood.

Stabilisatiewerken aan Schelde-oevers

Zo gaat de verstevigde dijk allereerst de langzame maar zekere erosie van de Scheldeoever tegen. De waterwegbeheerder verankerde daarvoor een wand van stalen damplanken in de grond, met zinkstukken op de oever, en dekte de helling langs de rivierzijde af met breuksteen. Vandaag zijn deze stabilisatiewerken zo goed als rond – over 95% van de lengte.

Daarnaast is het eerste deel van het nieuwe jaagpad op de dijk, achter het oude gemeentehuis, voltooid. Het tweede gedeelte, tussen de Scheldehoek en de Bosbeek, is volop in uitvoering. In de loop van dit jaar volgt nog de afwerking achter de damplankenwand en de leuning. Waar het jaagpad zich niet op veilige Sigmahoogte bevindt – dat is 8 meter boven het gemiddelde zeeniveau bij laagwater in Oostende – plaatste De Vlaamse Waterweg nv een waterkeringsmuur. Op die manier biedt het jaagpad voetgangers en fietsers een veilig en aangenaam alternatief voor de drukke N416.

“We zijn blij dat de oevers langs de Zeeschelde gestabiliseerd zijn. Dit jaar volgt ook een studie voor de nodige stabilisatiewerken voorbij de Bosbeek, tot aan de brug in Schoonaarde. Ook het jaagpad is grotendeels aangelegd, het tweede deel achter Bohemen zou midden 2022 rond moeten zijn”, luidt het bij De Vlaamse Waterweg nv.

Pompinstallatie: 1.000 liter water per seconde

Als structurele oplossing om wateroverlast te voorkomen, investeerde de provincie in de bouw van een ondergronds pompstation aan de monding van de Bosbeek. Daarvoor werd het tracé van de beek verlegd en legde De Vlaamse Waterweg nv een uitwateringssluis naar de Schelde aan. Als het water in de Schelde hoog komt te staan en de Bosbeek niet meer op natuurlijke wijze naar de Schelde kan afvloeien, zullen de krachtige pompen – aan maar liefst 1.000 liter per seconde – het overtollige water overpompen en zo uit de straten houden. De installatie wordt nu nog volop getest, toch heeft ze ondertussen al minstens tweemaal haar nut bewezen.  

Gedeputeerde Grillaert: “Het pompstation aan de Bosbeek zorgt bij overvloedige regenval voor droge voeten voor de inwoners in Bohemen. Ons bestuur zet daarmee een nieuwe stap richting een meer klimaatrobuuste provincie.”

Burgemeester Kenneth Taylor: “Samen met de verstevigde dijken vormt dit een stap in de goede richting om onze gemeente te wapenen tegen de extreme waterstanden waar we in de toekomst mee geconfronteerd kunnen worden.”

Vlaanderen beschikt vandaag via het Sigmaplan over 16 gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Schelde en haar zijrivieren – waaronder Bergenmeersen (Wichelen) en Wijmeers (Berlare en Wichelen). Door tijdelijk rivierwater op te vangen, leveren zij een belangrijke bijdrage om stroomopwaarts wateroverlast te vermijden. Voor de uitvoering van het Sigmaplan – voor meer waterveiligheid én meer natuurontwikkeling – werken De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos samen met tal van partners. Ook de provincie zet met overstromingsgebieden in op het bovenstrooms ophouden van water waar het kan en het veilig evacueren van het overtollig regenwater waar het moet.

 

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact