Sinds dit voorjaar heeft het Sigmagebied Lippenbroek in Hamme er een extra troef bij voor kinderen, omwonenden en passanten. Een fonkelnieuw leerpad nodigt uit voor een duik in de wondere wereld van de Schelde en het Lippenbroek.

Het Lippenbroek is het proefstation waar W&Z samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en een groep onderzoekspartners het concept uittest van een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. Dat concept, ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen, biedt een unieke oplossing om bescherming tegen overstromingen te combineren met getijdennatuur. Zowel de ontwikkeling van slikken en schorren (zeldzame getijdennatuur) als de werking van de sluizen wordt in Lippenbroek gemonitord.

Schat aan kennis
Een gebied uit de duizenden, stelde Stefaan Nollet van W&Z ter gelegenheid van de opening. “Het Lippenbroek heeft ons al heel wat geleerd. Die knowhow passen we nu toe in andere, grotere Sigmagebieden waar veiligheid en getijdennatuur gecombineerd worden. Zo konden we een aantal relevante evoluties voorspellen voor de overstromingsgebieden in de Polders van Kruibeke of het gebied Bergenmeersen, waar dat systeem momenteel geïmplementeerd wordt”, aldus Nollet. “Via het leerpad gaan het ANB, Natuurpunt en W&Z die schat aan kennis nu delen met schoolkinderen, omwonenden en andere geïnteresseerden.”

Internationale belangstelling
Het Lippenbroek kwam tot stand dankzij het Europese LIFE-programma ‘Marsh Amelioration along the River Scheldt’ (MARS). Dat project richt zich op natuurtechnisch herstel van slikken en schorren. Via het LIFE-programma biedt Europa ondersteuning om verschillende Natura 2000-gebieden te ontwikkelen. Het geld gaat naar voorbeeldprojecten voor het Europese natuurbeleid. Het Lippenbroek is daar één van. De internationale wetenschap volgt de ontwikkelingen in het Lippenbroek op de voet.

Het traject van het leerpad in het Lippenbroek
Bezoekje waard!
Het Lippenbroek ligt midden in een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Om het onderzoek niet te verstoren is het gebied zelf niet toegankelijk. Maar op de dijk rondom is het heerlijk toeven, en daar vind je ook het leerpad. Kom je een kijkje nemen, raadpleeg dan de getijdentabellen (Hamme). Bij het begin van de vloed kun je het water door de sluis zien binnenstromen en de slikken stukje bij beetje zien overspoelen. Vogels vliegen af en aan op zoek naar lekkere hapjes. Een uitstap meer dan waard!


Klik hier voor meer informatie over het Lippenbroek.
Op deze Z-kaart vind je enkele fietsknooppunten rond het Lippenbroek.