Op vrijdag 9 mei werd er een houten reus geplaatst op de Scheldelei in Kruibeke. Die ‘CosmoGolem’ is een ontwerp van kunstenaar Koen Vanmechelen. De zes meter hoge kolos werd per schip vervoerd van de scheepswerf in Rupelmonde naar de Scheldelei.

De Golem staat symbool voor de universele kinderrechten en voor diversiteit.

Op donderdag 8 mei werd de golem getransporteerd met een ponton over de Schelde. De scholen van Rupelmonde en Bazel zwaaiden hem die dag uit en de scholen van Kruibeke verwelkomden hem bij aankomst. Op 9 mei volgde een feestelijke inhuldiging aan de Scheldelei.

Universeel en eeuwenoud
Verschillende CosmoGolems zijn al verspreid over de hele wereld. Met die in Kruibeke is Koen Vanmechelen toe aan zijn 34ste exemplaar, én meteen ook de grootste. Het eeuwenoude verhaal van de Golem staat symbool voor de universele kinderrechten en diversiteit. Daarom woonde een klas van elke Kruibeekse school de inhuldiging bij. Alle kinderen maakten iets op papier en al die wensen en dromen werden in de houten reus gestoken, met behulp van de brandweer. De kinderen versierden bovendien de houten kolos en kregen na afloop allemaal een speculoos in de vorm van de CosmoGolem mee.


Hier vind je meer info over het Sigmaproject de Polders van Kruibeke.
Ontdek alle foto’s op de Facebook-pagina.