De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een ‘krabbensleuf’ geplaatst in de Kleine Nete in Grobbendonk. Ze wil zoveel mogelijk Chinese wolhandkrabben vangen, een invasieve soort die voor heel wat overlast zorgt.

De wolhandkrab is weer op pad. Rond deze tijd van het jaar komt de Aziatische krabbensoort massaal uit plassen en rivieren in Vlaanderen tevoorschijn. Ook de Kleine Nete barst van de krabben. In 2017 werden in Grobbendonk liefst 36.000 beestjes gevangen. Toen gebeurde dat nog met fuiken, maar omdat daar ook vissen in terechtkwamen, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met hulp van de Universiteit Antwerpen een nieuw systeem ontworpen.

Niet om op te eten

“Van oever tot oever hebben we op de bodem een metalen kist geplaatst die eruitziet als een brievenbus met de gleuf naar omhoog gericht”, legt Paul Van Loon van de VMM uit in de Gazet van Antwerpen. “De krabben zwemmen niet, maar kruipen over de bodem. Wanneer ze volgende maand migreren om te paren, kunnen ze niet voorbij de brede brievenbus en zullen ze via de gleuf in een bak vallen. Links en rechts van de val zijn buizen geplaatst die uitmonden in grote plastic bakken. Het idee is dat de krabben de buizen tevergeefs als enige uitweg zullen zien. Wij moeten gewoon de bakken controleren.”

De krabben worden verdoofd met een etherische olie en vervolgens bevroren. Het is de minst pijnlijke manier om ze te doden. “Opeten zoals in China is niet aan de orde. We weten niet wat ze zelf hebben binnengekregen”, zegt Van Loon.

Omnivoren

Maar waarom moeten de krabben gevangen worden? Om te beginnen vormen ze een bedreiging voor inheemse soorten. Het zijn omnivoren die de hele rivierbodem leeg eten, zodat er voor andere soorten niks meer te rapen valt. Ook op het land veroorzaken ze overlast. Paul Van Loon: “Ze graven holen in de oevers en woelen in de rivierbodem, waardoor die vatbaarder worden voor erosie. Dat kan een negatief effect hebben op de waterkwaliteit en de ecologische toestand van onze rivieren. Daarom moeten we ze bestrijden.” De Chinese wolhandkrab kwam jaren geleden in Vlaanderen terecht via de ballasttanks van grote zeeschepen. De krab heeft bij ons geen natuurlijke vijanden, waardoor de populatie aardig kon groeien.

Bekijk hier de reportage van RTV over de krabbensleuf in Grobbendonk.